Türkiye'nin Kuzey Irak politikası
Turkey's Northern Iraq policy
  1. Tez No: 161216
  2. Yazar: AYLA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL İNAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Irak, Türkiye, ABD, Casus Belli, Kürtler vı, Northern Iraq, Turkey, USA, Kurds, Casus Belli Vll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: "Türkiye'nin Kuzey Irak Politikası'' Tezin Yazarı: Ayla AKDOĞAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kemal İNAT Kabul Tarihi: 20 Eylül 2005Sayfa Sayısı: 7 (ön kısım) +128 (tez) Anabilim dalı: Uluslararası İlişkiler Kuzey Irak, Türkiye açısından önemli olan yerlerden birinde yer almaktadır. Bu önem coğrafi konumdan çok Türkiye'nin içerisinde barındırdığı Kürtlerden ileri gelmektedir. Tarihte de örnekleri görüldüğü üzere Kuzey Irak'ta önemli bir nüfusa sahip olan Kürtler bu bölgede kendi bağımsız devletlerim kurmayı amaç edinmişlerdir, böyle bir oluşumun gerçekleşmesinin Türkiye'deki Kürtleri de harekete geçirebileceğinden endişe duyulmuş ve bu nedenle bölgede bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına izin verilmeyeceği hatta bunun savaş sebebi sayılacağı açıklanmıştır. Kuzey Irak'ta Kürtler, Körfez Savaşı sonrası Saddam Hüseyin'in saldırılarına karşı oluşturulan güvenli bölgede 1992 yılında kendi idarelerini oluşturmuşlardır. 1992 yılında seçimler yapılmış ve meclis oluşturulmuştur. Ardından kurulan hükümet Kürt Federe Devleti'ni ilan etmiştir. Bununla Irak içerisinde federal bir yapı kurmak hedeflenmiştir. Kürtler kısa bir iç barış döneminin ardından 1994 yılından itibaren iç çatışmalara başlamıştır. Dört yıl süren bu iç çatışmalar bölgede iki merkezli bir yapıya yol açmıştır. 1998 yılında özellikle ABD'nin baskısı nedeniyle bölgede barışın hakim olduğu bir döneme geçilmiştir. Bu çalışmada bu süreç ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik politikası incelenmeye çalışılmıştır. 1992 yılı ve sonrasında meydana gelen gelişmeler Türkiye'nin bu bölgeye yönelik politikasında etkili olduğundan bu döneme ağırlık verilmiştir. Türkiye'nin gelişmelere verdiği tepkiler ve izlediği politikalar ile Türkiye'nin Kuzey Irak politikası anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Turkey's Northern Iraq Policy Author: Ayla AKDO?AN Supervisor: Asist. Prof. Dr. Kemal İNAT Date: 20 September 2005Nu. of pages: 7 (pre text) + 128(main body) Department: International Relations Northern Iraq takes place on one of the most important regions for Turkey. That importance comes from not only the geographic situation but from the Kurdish people who live on that place. Kurdish people who has an important number of population in Northern Iraq aimed to set up their independent state as we can see many samples of the situation into the history. For that reason Turkey felt anxious about that movement since it could affect the Kurdish people throughtout the country so it announced that Turkey could not let and ignore an independent Kurdish state on that region and it would be a Casus Belli for the country. Kurdish people set up their own administration in the safe region that founded for the attacts of Saddam Hussein in 1992 after the Gulf War. They have made their elections in 1992 and set up their own Parliament. The government announced a Kurdish Federation State and aimed to set up a federation on Iraq territory. Kurdish people started local fights short after a short peace in 1994. The local fights which lasted for four years opened a way to a two centered structure. In 1998, a new peace duration started by press of USA. In this study, we will be evaluating the process and the policy of Turkey against Northern Iraq. We have given much importance on that process because, Turkey's policyof Northern Iraq has been effected by all the developments that have taken place after 1992. We tried to explain the reflections and the policy of Turkey over all these developments.