Causes of emigration from Turkey to Europe in 1990's: The role of family networks
1990'larda Türkiye'den Avrupa'ya göç: Göç ağlarının önemi
- Tez No: 132970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'den Avrupa'ya göç, Göç ağları, Emigration from Turkey to Europe, Networks
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Demografi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
VI ÖZET Uluslararası göç dünyada pek çok ülkeyi etkileyen bir olgudur. Günümüzde Dünya nüfusunun yüzde üçü kendi ülkeleri dışında bulunmakta ve bu göçmenlerin yüzde altmışı gelişmekte olan bölgelere yaşamaktadır. Gelişmiş bir bölge olarak Avrupa, diğer bölgelerle karşılaştırıldığında son yirmi yılda en çok göçmen alan bölgedir. 1980 ve 2002 yılları arasında Avrupa'da göçmenlerin sayısı 23 milyondan 56 milyona yükselmiştir. Uluslararası göç özellikle son kırk yıldır Türkiye için de çok büyük önem taşıyan bir konudur. Türkiye'den dış ülkelere göçün başlayışı ülkenin ekonomik koşullarından kaynaklanmış ve işçi göçü 1960'lı yıllarda işgücü fazlalığını azaltabilmek ve işçi dövizi yoluyla ülkeye döviz getirebilmek amacıyla bir araç olarak kullanılmıştır. Göç geleneği Türkiye'de çok hızlı kurulmuş, Avrupa'ya dış göç, işçi göçünden sonra aile birleşmeleri ve politik göç şeklinde devam etmiştir. Bugün Avrupa' nın değişik ülkelerindeki toplam Türk nüfusu üç milyonu aşmıştır. Bu tezin iki temel amacı vardır. İlk amacı 1990'lı yıllarda Avrupa'ya göçün nedenlerini araştırmak, ikinci amacı ise, 1990'lı yıllarda göç ağlarının Avrupa'ya Türk dış göçü üzerindeki rolünü incelemektir. Bu amaçla öncelikle, 1996 Türkiye Göç Araştırması verileri kullanılarak, hane ve bireylerin sosyo ekonomik ve demografik özelliklerinin 1990'lı yıllarda Türkiye'den Avrupa'ya dış göçü nasıl etkilediği incelenmektedir. Sonraki aşamada, 1990 yıllarda Türk dış göçünde göç ağlarının etkisi araştırılmakta ve göç etmeden önce, göçmenlerin hangi bilgileri edindiği, bu bilgilerin göç etme ve gidecekleri ülkeyi seçme kararları üzerine etkileri, göç ağlarının Türk göçünde kurulup kurulmadığı, bu ağları oluşturan kişilerin göç etmeyi düşünen kişilerle yakınlığı, göç ağlarının göçün devamı ve yasa dışı göç üzerine etkileri gibi konular üzerinde durulmaktadır. Araştırma sonuçları, Türkiye'den Avrupa'ya göçün en önemli nedeninin ekonomik kökenli olduğunu göstermektedir. Erkeklerle kadınlar arasında bir ayrım yapılacak olursa erkeklerin ekonomik, kadınlarınsa daha çok ailevi nedenlerle göç ettiği sonucuna varılmaktadır. Göçmenlerin göç ettikleri ülkeyi seçme nedenleri araştırıldığında, tüm göçmenler için ailevi nedenlerin ön plana çıktığı görülmektedir. Türk göçmenlerinin büyük bir kısmı göç etmeden önce göç edecekleri ülke hakkında bilgi sahibidirler. Sonuçlar, bu bilgilerin edinilmesinde ve göç edilen ülkeye daha sonra Türkiye'den göçün devam etmesinde, göç ağlarının yardımcı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, 1990'lı yıllarda Türk dış göçünde göç ağlarının varlığını ve etkin bir rol oynadığını doğrulayan sonuçlara ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY International migration is currently u global phenomenon that affects a lot of countries in the world. About three percent of the world's population lives outside of their country of birth or citizenship. Sixty per cent of the world's migrants currently reside in developed regions. Compared to the other regions of the world, Europe as a developed region with the largest migrant population has experienced the greatest increase in the last twenty years. Between the years 1980 and 2002, the migrant population in Europe increased from 23 million to 56 million. International migration has been an important phenomenon for Turkey as well, particularly, for the last forty years. Initiation of Turkish emigration mostly stemmed from the country's hard economic conditions and it was regarded as a helpful instrument in 1960's in relieving the employment problem on Turkey's labor market and bringing foreign exchange to the country through remittances. Migration tradition has been established very quickly and followed, by family unification, family formation and political migration. Since the direction of large-scale Turkish emigration was mostly to Europe Turkish population in Europe now has reached over 3 millions. The goal of this thesis is twofold. First it aims at analyzing the causes of the emigration from Turkey to Europe and the factors that have led and accelerated the migration movement to Europe in the 1990's. Second, it attempts to examine the role of the family networks in Turkish migration in the 1990's. Hence, this study first examines by using the 1996 Turkish International Migration Survey (TIMS) data how micro level socio economic and demographics characteristics of households and individuals affected migration flows from Turkey. Further it analyzes the role of networks on emigration from Turkey to Europe in 1990s and presents results based on questions such as what types of information migrants had before they decided to migrate, from whom the migrants acquired information, what role the information acquired played in their decision making, in which destination countries networks played a more effective role and whether networks were established in Turkish emigration, what the size of networks was, what the composition of personal networks was, whether networks pull new migrants and provide perpetuation of migration from Turkey and finally whether there is a relationship between networks and illegal migration. The findings of the survey demonstrate that the main reasons for deciding to leave Turkey are strongly related with the economic motives of migrants. If a distinction is made for male and female migrants, it is seen that while economic motives are predominant for males, family reasons appear to be predominant for females. When the reasons for choosing a particular country of destination are examined, motives turn to family reasons from economic reasons for all migrants. Majority of Turkish migrants had some sort of information on the last country of destination before emigrated. Female migrants are found to be better informed than males and both females and male migrants had obtained theinformation through networks. Results underline the importance of networks in the transfer information and the continuity of migration from Turkey. In sum, the findings of the study confirmed the existence and effectiveness of networks in Turkish emigration to Europe in 1990's.