Edirne ve çevresinde doğal ortamda yetişen faydalı bitkiler (tıbbi, zehirli besin, süs bitkileri)
Useful plants such as (medical, poisonous, nutrition, decorative plants) which grow in their natural environment in Edirne and its neighbourhood
  1. Tez No: 133131
  2. Yazar: BURCU SAYLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER DALGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Doğal Ortam, Faydalı Bitkiler, Edirne, Natural Environment, Useful Plants
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET 2000-2002 yıllan arasında yapılan bu çalışma, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde,“EDİRNE VE ÇEVRESİNDE DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN FAYDALI BİTKİLER (TIBBİ, ZEHİRLİ, BESİN, SÜS BİTKİLERİ)”konulu yüksek lisans tezidir. Bu çalışmanın başlangıcında, Edirne ilinin iklimi, doğal yapısı ve jeolojik yapısına kısaca değinilmiştir. Trakya bitkilerini içeren floralardan ve EDTU herbaryumundaki örnekler üzerinden türlerin deskripsiyonları yapılmış; kimyasal içerikleri, etki maddeleri ve alanları da çeşitli kaynaklardan yararlanılarak belirtilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Edirne ve çevresinde doğal ortamda yetişen 67 familya ve 1 64 cinse ait toplam 1 88 tür kaydedilmiştir. Bunların 2 familya, 2 cins ve 2 türü Pteridophyta'ya, 2 familya, 2 cins ve 4 türü Gymnospermae'ye, 63 familya, 160 cins ve 182 türü Angiospermae'ye (57 familya, 136 cins ve 155 tür Dicotyledonae, 6 familya, 24 cins ve 27 tür Monocotyledonae) ait olduğu saptanmıştır. İlk defa tarafımızdan yapılan bu çalışma Edirne yöresi için orijinal bir araştırma olmuştur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY This master thesis which has been done between 2000-2002 for Science Institute, Department of Biology is about useful plants such as (Medical, Poisonous, Nutrition, Decorative Plants) which grow in their natural environment in Edirne and its neighbourhood. At the beginning research; climate of Edirne, natural and geological sides are mentioned. The samples of Trakya plants are taken from EDTU herbary and floras. Description of species, chemical contents, influenced materials have been brought up by getting help from various sources. According to the research results; 188 species which are related to the 67 families and 164 genus that grown in their natural environment in Edirne and its neighbourhood were recorded. 2 families, 2 genus and 2 species of these are related to the Pteridophyta; 2 families, 2 genus and 4 species of these are related to the Gymnospermae; 63 families, 160 genus and 182 species of these are related to the Angiospermae ( 57 families, 136 genus, 155 species are related to the Dicotyledonae, 6 families, 24 genus, 27 species are related to the Monocotyledonae). This research that we have done first is an original one for Edirne and its neighbourhood.