Polimerlerin dielektrik özelliklerinin sıcaklık ve frekansla incelenmesi
Analysis of changes in dielectric properties of polymers with frequency and temperature
  1. Tez No: 133165
  2. Yazar: GÜLAY İYİBAKANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerler, Dielektrik sabiti, Kayıp tanjantı, Kayıp faktörü, Polymer, Dielectiric Constant, Loss Tangent, Dissipation Factor
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Doktora Tezi POLIMERLERIN DIELEKTRIK ÖZELLİKLERİNİN SICAKLIK VE FREKANSLA DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ GÜLAY İYİBAKANLAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Ali OKTAY 2003, 129 sayfa Bu çalışmada, 50 Hz ile 1 MHz frekans ve - 40°C ile 120°C sıcaklık aralığında, polimerlerin dielektrik özellikleri incelenmiştir. Polimer malzeme olarak silikon, polietilen (PE), poli vinilkloriür (PVC), etilen vinilasetat (EVA) ve polyester kullanılmıştır. Dielektrik ölçümler, HP 4192A Empedans / Kazanç Faz Analizörü ile yapılmıştır. Her madde önce saf halleri ile, daha sonra çeşitli katkı maddeleri katılarak ölçüm değerleri alınmıştır. Malzeme numuneleri plakalar halinde hazırlanmıştır. Testler sonunda her malzeme için D-Kayıp Faktörü, £r-Bağıl Dielektrik sabiti ve tanö-Kayıp Tanjantı grafikleri çizdirilmiştir. Ayrıca silikon için, kısa devre tekniği de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis ANALYSIS OF CHANGES IN DIELECTRIC PROPERTIES OF POLYMERS WITH FREQUENCY AND TEMPERATURE GULAY IYIBAKANLAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof.Au OKTAY 2003, 129 pages In this study, dielectric properties of polymers were studied for frequencies between 50-100 Hz and temperatures between -40 and 120°C. Polymers used in the analyses were Silicon, Poly vinylchloride (PVC), PE polyethylene (PE), Ethylene vinylactate (EVA) and Polyester. Dielectric measurements were performed using a HP 4192A Impedance/ Gain-Phase Analyzer. First of all, pure form of each material was measured and then the same analysis were repeated with different additives. Specimens were prepared in a plate form. After testing, D-Dissipation Factor, Er - dielectric constant and tand-loss tangent graphs were plotted for each material. In addition, short circuit method was also used for silicon.