Oran tabanlı akış kontrolü algoritmalarının pencere tabanlı algoritmalara dönüştürülmesi ve uygulanması
Conversion of rate based flow control algorithms to window based algorithms
- Tez No: 133164
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ İFTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri iletişim ağları, zaman gecikmeli sistemler, H°° kontrol, oran tabanlı akış kontrolü, pencere tabanlı akış kontrolü, Data communication networks, time-delay systems, H00 control, rate based flow control, window based flow control 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORAN TABANLI AKIŞ KONTROLÜ ALGORİTMALARININ PENCERE TABANLI ALGORİTMALARA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE UYGULANMASI ÖZENYELBAŞI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Altuğ İFTAR Aralık 2003, 89 sayfa Bu tezde yüksek hızlı veri iletişim ağlarında uygulanan oran tabanlı akış kontrol yöntemlerinin pencere (kredi) tabanlı yöntemlere dönüştürülmesi ele alınmıştır. Tek darboğazlı geçide sahip bir sistem için H°° yaklaşımı kullanılarak tasarlanmış oran tabanlı gürbüz bir kontrolörden yararlanılmıştır. Bu kontrolörün belirlediği oran bilgilerinin pencere bilgisine çevrilerek kaynaklara geri besleme ile iletildiği bir sistem modeli oluşturulmuştur. İletim süresince verilerin maruz kalacakları gecikmeler ve bu gecikmelerdeki belirsizlikler dikkate alınarak sistemin belirsizlik modeli elde edilmiştir. Kaynakların veri gönderme oranlarının verilerin pencere büyüklüğü kontrol edilerek dolaylı yoldan kontrolünü sağlayan algoritmalar geliştirilmiştir. Simulink (MATLAB) benzetim programında hazırlanan benzetimlerle sistemin zaman-bölgesi performansı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CONVERSION OF RATE BASED FLOW CONTROL ALGORITHMS TO WINDOW BASED ALGORITHMS ÖZENYELBAŞI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Prof. Altuğ İFTAR December 2003, 89 pages In this thesis, the conversion of rate based flow control algorithms used in high-speed data communication networks to window (credit) based algorithms is studied. A rate based robust flow controller, designed using the H00 approach, for a single-bottleneck network is considered. A feedback system model is developed in order to convert the rates, computed by this controller to window sizes and to transmit the window sizes to the sources. The uncertainty model of the system is developed by using the time delay uncertainties. Algorithms are developed so that the sending rates are indirectly controlled by the control of the window sizes. Time-domain behaviour of the system is observed by performing simulations in Simulink (MATLAB).