Topolojik kenar işleçleri
Topologic edge operators
  1. Tez No: 133166
  2. Yazar: ELİF AYBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA BARKANA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar algılama, Kenar İşleci, Görüntü Topolojisi, Bağlantı Haritası, Sobel İşleci, Edge Detection, Edge Operators, Image Topology, Connectedness Map, Sobel Operator
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Doktora Tezi TOPOLOJİK KENAR İŞLEÇLERİ ELİF AYBAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Atila BARKANA 2003, 78 sayfa Bu tez çalışmasında, topolojik özellikleri kullanan iki yeni kenar algılama yöntemi geliştirilmiştir. Bağlantı haritası (conn-map) bir gözlem penceresindeki orta pikselin diğerlerine nasıl bağlandığının gösterimidir. Her iki kenar algılama yöntemi, ön aşama olarak, her kayan pencere için bağlantı haritasını hesaplar ve hesaplanan bağlantı bilgisini kullanır. İlk yöntem öz uyarlamalı bir algoritma sonucunda çıktısını üretir. İkinci yöntem ise bağlantı haritası üzerine Sobel kenar işlecini uygular. Literatürdeki çalışmalarda, genellikle, 3x3 büyüklüğünde Sobel işleci kullanılmaktadır, çünkü, daha büyük (örneğin, 5x5, 7x7) işleçler daha kalın kenar çıktısı üretmektedir. Bağlantı haritası orta piksele bağlı olmayan kenarları süzer, bu nedenle, geliştirilen iki yöntem de daha ince kenar çıktısı üretmektedir. Ayrıca, her iki yöntemin, gürültü ortamında performansları incelenmiştir. Özellikle, geleneksel Sobel işlecine göre, ikinci yöntemin daha üstün özellikleri olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Dissertation TOPOLOGIC EDGE OPERATORS ELİF AYBAR Anadolu University Graduate School of Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Prof.Dr.Atila BARKANA 2003, 78 pages In this thesis, two new edge detection methods that make use of topological properties are proposed. Connectivity map (conn-map) is a quantitative depiction of how the center pixel is connected to others in an observation window. Both edge detection methods compute connectivity map in a sliding window and use the connectivity information. First method use an self adaptive algorithm to produce an output. The second applies Sobel edge operator on the conn-map. For simplicity purposes, Sobel edge operator of size 3x3 has been generally used in edge detection operations. In the literature, in general, larger Sobel operators (e.g. 5x5, 7x7and more) are not utilized due to the reason that they produce thicker edges since the number of edges included in larger windows increases. Connectivity map filters the edges that are not connected to the center pixel, therefore, both methods yield leaner edges. Performances in noisy image environment are also studied. Especially, the second method is determined to have a superior performance compared to conventional Sobel operator.