Buğday genotiplerinde yaprak beneği toleransına klorlu gübrelemenin etkisi
Effect of chloride fertilization on tolerance to physiological leaf spot syndrome of wheat genotypes
- Tez No: 133181
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: physiological leaf spot syndrome, wheat genotypes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BUĞDAY GENOTÎPLERÎNDB FİZYOLOJİK YAPRAK BENEĞİ TOLERANSINA KLORLU GÜBRELEMENİN ETKİSİ Edibe HARTAVİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ Bu çalışmada klorlu gübrelemenin değişik buğday genotiplerinde fizyolojik yaprak beneği (FYB), kura ağırlık, yaş ağırlık ve klor konsantrasyonuna etkisi sera koşullarında araştırılmıştır. Buna ilave olarak Haymana yöresinden toplanan buğday örneklerinde klor beslenmesi ile hasat parametreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sera denemesinde Bezostaya, Gün-91, Kate-A-1, Gerek-79 ve Bolal genotiplerine 0, 10, 20, 40 ve 80 mg kg-1 Cl uygulanarak yetiştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, buğday genotiplerinin uygulanan klor düzeylerine tepkileri farklılık göstermiştir. Genel olarak bitkilerin yaş ağırlıkları her genotipde farklı olmak üzere klorun belirli düzeyinde artış göstermiştir. Bununla birlikte bu farklılıklar istatistik} olarak önemli olmamıştır. Kuru ağırlık üzerine klor uygulamalarının belirli bir etkisi olmamıştır. Artan düzeylerde uygulanan klor bitkilerin klor konsantrasyonunu artırmıştır. Çalışmamızın sonucunda FYB belirtisi görülmemiştir. Topraklardaki Cl seviyesinin yeterli düzeyde olmasından dolayı genotipler etkilenmemiştir. Cl düzeyi 20-40 mg kg-1 da ise bitkiler en iyi gelişmeyi göstermiştir. Haymana koşullarında yapılan tarama çalışmasında bitkilerin yaşlı ve genç yapraklarının klor konsantrasyonlarında önemli farklılıklar görülmüştür. Genel olarak bitkilerin klor konsantrasyonları yaşlı yapraklarda daha yüksek olarak belirlenmiştir. Örnekleme yapılan alanlarda belirlenen hasat parametreleri arasında belirgin farklılıklar görülmüştür. Yaşlı yaprak klor konsantrasyonu ile başaktaki tane sayısı, başakta tane verimi ve hasat indeksi arasında negatif, kısır başakçık sayısı ile pozitif ilişkiler belirlenmiştir. 2003, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Cl, fizyolojik yaprak beneği belirtisi, buğday genotipi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters of Science Thesis EFFECT OF CHLORIDE FERTILIZATION ON TOLERANCE TO PHYSIOLOGICAL LEAF SPOT SYNDROME OF WHEAT GENOTYPES Edibe HARTAVl Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ In this study, effects of chloride fertilization on Physiological Leaf Spot (PLS), Fresh and dry weights and chloride concentrations of wheat genotypes under greenhouse condations was investigated. In addition to this a survey study was conducted in Haymana region. Wheat samples were collected from the fields in Haymana region and relationships between CI nutrition and harvest parameter were determined in greenhouse experiment, Bezostaya, Gûn-91, Kate-A-1, Gerek-79 and Bolal genotypes were grown with 0, 10, 20, 40 and 80 mg kg-1 CI levels. According to experimental results, wheat genotypes responded different to applied CI levels. Fresh weights of wheat genotypes were increased with CI but these increases were differed according to applied CI levels. However the differences in dry weight as a result of CI treatment were not found statistically significant. Chloride treatments did not a certain effect on the dry weights of wheat genotypes. In this study, FYB sydrome was not observed and this tells us that CI level in soil was enough on the varieties were at affected and the crops exhibited the best group at 20-40 mg kg-1 CI levels. Chloride concentrations of wheat genotypes increased by the increasing levels of applied chloride. Chloride concentrations of older leaf was generally higher than that of young leaf in the samples collected from field in Haymana region and also concentrations of CI were quite different among the samples. Harvest parameters of wheat samples was different. Chloride concentrations of old leaf were correlated negatively with grain yield per spike, grain number per spice and harvest index and positive correlation between old leaf CI concentration and the number of sterile spikiest 2003, 58 pages