Çukurova taban ve kıraç koşullarında bazı ekmeklik ve makarnalık buğday genotiplerinde stoma iletkenliği ve yaprak özellikleri ile verim ve verim unsurları arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A research on relationships with stomatal conductance and the other leaf traits between grain yield and components in bread and durum wheat genotypes under Çukurova high - and low - land conditions
  1. Tez No: 151811
  2. Yazar: BİLGE BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, stoma iletkenliği, morfofizyolojik özellikler, çiçeklerime sonrası sıcaklık ve kuraklık stresi, Wheat, stomatal conductance, morphophysiological traits, post-anthesis heat and drought stress. E
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA TABAN VE KIRAÇ KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAY GENOTİPLERİNDE STOMA İLETKENLİĞİ VE DİĞER YAPRAK ÖZELLİKLERİ İLE VERİM VE VERİM UNSURLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bilge Bahar ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. İbrahim GENÇ Yd: 2004, Sayfa:. 157 Jüri : Prof. Dr. İbrahim GENÇ ProfDr. Müjde KOÇ Prof. Dr. Aydın AKKAYA Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof. Dr. Mehmet KILINÇ Çukurova koşullarında, 2002 ve 2003 yıllarında, buğdayın bazı morfofizyolojik özellikleriyle verim ve verim unsurları arasındaki ilişkilerin incelendiği bu çalışmada, 6 ekmeklik ve 5 makarnalık buğday genotipi materyal olarak kullamlrmştır. Bulgulara göre, 2003 yılında tane dolum dönemindeki yüksek sıcaklıklar ve düşük yağış miktarı; başak verimini, bin tane ağırlığını, hektolitre ağırlığını ve hasat indeksini önemli derecede azaltmıştır. Morfofizyolojik özelliklerden, stoma sayısı ve bayrak yaprak alanı, kendi aralarında ve tane verimiyle olumsuz ilişkiler göstermiştir. Bayrak yaprak spesifik ağırlığı, ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda; net fotosentez hızı ise makarnalık buğdaylarda tane verimiyle olumlu ilişki göstermiştir. Klorofil içerikleri, net fotosentez hıza ve tane verimi ile olumlu ilişkiler göstermiştir. Stoma iletkenliği, ekmeklik buğdaylarda tane verimi ve bitki topluluğu sıcaklığı düşüşü (BTSD) ile olumlu ilişki gösterirken; yaprak sıcaklığının, tane verimi, biyolojik verim ve hasat indeksi ile olumsuz ilişkili olduğu saptanmıştır. BTSD, biyolojik verim ve başakta tane sayısı ile olumlu, hasat indeksi ile olumsuz ilişkili bulunmuştur. Bu araştırma, anılan fizyolojik özelliklerin; buğdayda verimin fizyolojik temelini araştırmada önemli rol oynadığım ve ıslah programlarında seleksiyon kriterleri olarak kullanılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ON RELATIONSHIPS WITH STOMATAL CONDUCTANCE AND THE OTHER LEAF TRAITS BETWEEN GRAIN YIELD AND YIELD COMPONENTS IN BREAD AND DURUM WHEAT GENOTYPES UNDER ÇUKUROVA HIGH- AND LOW-LAND CONDITIONS Bilge Bahar DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof.Dr. İbrahim GENÇ Year : 2004, Pages : 157 Jury : Prof. Dr. Ibrahim GENÇ Prof.Dr. Müjde KOÇ Prof. Dr. Aydın AKKA YA Prof. Dr. Tacettin YA?BAS ANLAR Prof. Dr. Mehmet KILINÇ The objective of this study was to investigate the relations between morphological traits and grain yiels and yield components of wheat in Çukurova conditions, in 2002 to 2003 years, and used six bread, 5 durum wheat genotypes as a material. According to the results, high temperatures and low rain amounts in grain filling period decreased extremely spike yield, thousand kernel weight, test weight and harvest index in 2003. Stomatal frequency and flag leaf area showed negative correlations, and also grain yields showed negative correlations each of them. It was found possitive correlations' between grain yield and flag leaf specific weight in bread and durum wheat; between grain yield and net photosynthetic rate in durum wheats, too. Cholorophyll contents showed possitive correlations with net photosynthetic rate and grain yield. Stomatal conductance in bread wheats were found possitive correlated with grain yield and canopy temperature depressions (CTD). Leaf temperature showed negative correlations with grain yield, total biomass, and harvest index. CTD was found possitive correlated with biomass, and grain numbers per spike, but negative correlated with harvest index. This research indicated that mentioned morphological traits played an important role to determine physiological basic of grain yield in wheat and these traits must be used as a selection criteria in breeding programs.