Anilin ve 2,4,6-triklorfenolün değişik adsorplayıcılara adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of the adsorption of aniline and 2,4,6-trichlorophenol on different adsorbents
  1. Tez No: 133184
  2. Yazar: ŞEFİKA ŞULE KAFKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aniline, 6-trichlorophenoI, Bentonite, Organobentonite, Activated carbon, Adsorption
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANİLİN VE 2,4,6-TRİKLORFENOLUN DEĞİŞİK ADSORBLAYICILARA ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ Şefika Şule KAFKAS Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Zeki AKTAŞ Son zamanlarda doğal maddelerin adsorplayıcı olarak kullanımı üzerine yapılan çalışmalar artmıştır. Doğal katı maddelerden olan bentonitler de adsorplayıcı olarak kullanılmaktadır. Ancak orijinal bentonitlerin adsorpsiyon kapasiteleri, aktif karbon gibi yapay adsorplayıcılarla karşılaştırıldığında daha düşüktür. Bu yüzden Çankırı sodyum ve kalsiyum bentonitleri ön işlemlere tabii tutularak adsorpsiyon özelliklerinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Sodyum bentonitlerinin iyon değişimi özelliklerinden dolayı, Canlan sodyum bentoniti hekzadesiltrimetilamonyum bromür (HDTMAB) alkil amonyum tuzu ile etkileştirilmiştir. Bu tepkimenin sonucu olarak hekzadesiltrimetilamonyum (HDTMA) organobentoniti sentezlenmiştir. Çankırı kalsiyum bentoniti ise farklı derişimlerdeki sülfirik asit ile aktiflenmiştir. Asitle aktiflendirilmiş bentonitlerin BET yüzey alanları asit derişimine bağlı olarak önemli ölçüde değişmiştir. Bunun yanında aktif karbon da karşılaştırma amacıyla adsorplayıcı olarak kullanılmıştır. Adsorplanan olarak, endüstriyel atık sularında organik kirletici olarak bulunan farklı derişimlerdeki anilin ve 2,4,6,-trikIorfenol çözeltileri ve karışımları kullanılmıştır. Bu organik kirleticilerin adsorpsiyonunda, katı adsorplayıcıların adsorplama kapasiteleri; aktif karbon>HDTMA organobentoniti > 2 M H2S04 ile aktive edilmiş kalsiyum bentoniti olarak belirlenmiştir. Organik kirleticilerden 2,4,6-triklorfenolün adsorplanan miktarının anilinden daha fazla olduğu bulunmuştur. Katı yüzeyine tutunan 2,4,6-triklorfenol miktarının daha yüksek olması, bu bileşenin aniline göre daha hidrofobik olmasına bağlanmıştır. Kullanılan organik kirleticilerin adsorpsiyonuna sıcaklığın etkisi incelenmiştir. Sıcaklık ile anilinin katı parçacıklar üzerine adsorpsiyonu dikkate değer şekilde değişmediği halde, 2,4,6-triklorfenol adsorplayıcı tipine bağlı olarak farklı miktarda adsorplanmıştır. Ayrıca kullanılan adsorplayıcılar üzerine organik kirletici karışımlarının adsorpsiyonu da çalışılmıştır. Deneysel veriden elde edilen adsorpsiyon izotermlerinin, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modellerine uyup uymadığı tartışılmıştır. 2003, 123 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Anilin, 2,4,6-triklorfenol, Bentonit, Organobentonit, Aktif karbon Adsorpsiyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF ADSORPTION OF ANILINE AND 2,4,6-TRtCHLOROPHENOL ON DIFFERENT ADSORBENTS Şefika Şule KAFKAS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Zeki AKTAŞ Recently, studies have increased on the usage of natural materials as adsorbents. Bentonites which are the natural solid materials have also been used as adsorbents. However, the adsorption capacities of original bentonites are lower when compared with synthetic adsorbents such as activated carbon. Therefore, beneficiation of adsorption properties of Çankırı Na and Ca-bentonites by pretreating was proposed. Due to ion exchange properties of Na-bentonites, Çankın Na-bentonite was treated with hexadecyltrimethylammonium bromide (HDTMAB) alklyl ammonium salt As a result of this reaction, hexadecyltrimethylammonium (HDTMA) organo-bentonite was synthesised. As for Çankın Ca-bentonite, it was activated with sulphuric acid (H2S04) in different concentrations. The BET surface areas of the bentonites activated with the acid was considerably changed depending on the acid concentration. Furtermore the activated carbon was also used as adsorbent for comparison purposes. As adsorbates, different concentrations of aniline and 2,4,6- trichlorophenol solution, which are the organic pollutants in industrial waste water and their mixtures. In the adsorption of these organic pollutants, the adsorption capacity of the solid adsorbents was determined as; activated carbon > HDTMA organobentonite > Ca-bentonite activated with 2M H2S04. It was found that the amount of 2,4,6-tricholorophenol adsorbed was higher than aniline adsorbed. For the reason of the higher amount of 2,4,6-tricholorophenol adsorbed on adsorbents, it was attributed that 2,4,6-tricholorophenol was more hydrophobic than aniline. The effects of temperature on the adsorption of the pollutants used was investigated. Although the adsorption of aniline on the solid particles did npt considerably change with temperature, different amounts of 2,4,6-tricholorophenol adsorbed depending on the type of adsorbent Besides the adsorption of the mixtures of the pollutants on the adsorbents used was also studied. It was discussed that if the adsorption isotherms obtained with the Langmuir and Freundlich adsorption models. 2003, 123 pages