Kılçak formasyonunun Çankırı havzası stratigrafisindeki yeri ve tektonik durumu
The Stratigraphical and tectonic position of the Kılçak formation in the Çankırı basin
  1. Tez No: 133191
  2. Yazar: FATİH ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL SEYİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: The northwest boundary of the Cankiri basin, Kılçak Formation, Neogen
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KILÇAK FORMASYONU'NUN ÇANKIRI HAVZASI STRATİGRAFÎSÎNDEKÎ YERİ VE TEKTONİK KONUMU Fatih ÖZCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gürol SEYÎTOĞLU Bu çalışma, Çankırı Havzası'nın batı kenarında yer alan Kılçak Formasyonu'nun üzerine gelen diğer birimler (Kumartaş ve Hançili) ile olan ilişkisinin belirlenmesi, stratigrafik olarak nasıl bir gelişim gösterdiğinin açıklanması ve bu birimin Kılçak Köyü'nün batısında yer alan İzmir Ankara Erzincan Sütur Zonu'na ait ofiyolitik kayaçlar ile olan tektonik ilişkisinin ortaya konması için yapılmıştır. Hazırlanmış olan 1/25 000 ölçekli yeni jeolojik harita ile Kılçak Formasyonu'na ait birimler K-G uzanımlı tektonik kamanın her iki tarafında, Kılçak ve Kumartaş köylerinin güneydoğusunda ayrı ayn gözlemlenmiştir. Bu veri tektonik kama oluşmadan önce Kılçak Formasyonun çökeldiğini göstermektedir ve Kılçak Formasyonu'nun İzmir-Ankara-Erzincan okyanusunun kapanması ile ilişkili kıtalararası yakınlaşmanın sön ürünü olarak bindirmelerin önünde çökelmiş bir ünite olarak gören çalişma ile uyuşmamaktadır. Bu çalışmaya kadar fiziksel dokanagı gözlenemeyen Kılçak ve Kumartaş Formasyon' lan arasındaki uyumlu geçiş ilk kez ortaya konmuş ve Kılçak Formasyonu'nun üst seviyesine ait yeni bir ölçülü stratigrafik kesit elde edilmiştir. 2003, 46 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çankırı Havzası'nın kuzeybatı kenarı, Kılçak Formasyonu, Neojen.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE STRATIGRAPHICAL AND TECTONIC POSITION OF THE KILÇAK FORMATION IN THE ÇANKIRI BASIN Fatih ÖZCAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Geology Supervisor: Prof. Dr. Gürol SEYTTO?LU This study has been performed to explain the stratigraphical relationship between the Kılçak formation and the overlying units (Kumartaş and Hançili fin.) and to clarify the tectonic relationship between the Neogene successions and the ophiolitic rocks of the Îzmir-Ankara-Erzincan suture zone. The 1/25000 scale geological map of the study area demonstrate that Kılçak formation has been determined on the both sides of the N-S trending tectonic wedge at the southeast of the Kılçak and Kumartaş villages. These data indicate that Kılçak formation is accumulated before the activation of the tectonic wedge and the previous model, suggesting the deposition of Kılçak formation in front of the thrust sheets related to the intracontinental convergence, is not valid. Until this study no physical contact has been reported between Kılçak and Kumartaş formations. It has been demonstrated that Kılçak formation is conformably overlain by the Kumartaş formation and a measured stratigraphical section is presented. 2003, 46 pages