Avanos, Hacıbektaş ve Himmetdede (Nevşehir) arasında kalan bölgenin flora ve vejetasyonunun araştırılması
Flora and phytosociological research of the region between Avanos-Hacıbektaş and Himmetdede (Nevşehir)
- Tez No: 133226
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Phytoecology, Phytosociology, Hacıbektaş, Himmetdede, Avanos, Central Anatolia. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Doktora Tezi AVANOS, HACIBEKTAŞ VE HÎMMETDEDE (NEVŞEHİR) ARASINDA KALAN BÖLGENİN FLORA VE VEJETASYONUNUN ARAŞTIRILMASI Hüseyin YAVUZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman KETENOĞLU Araştırma alam İç Anadolu Bölgesinin güney kesimini kapsamaktadır. Bitki coğrafyası bakımından İran - Turan Floristik Bölgesinin Orta Anadolu sektöründe yer alır. Bölge yan-kurak alt çok soğuk ve kurak üst çok soğuk Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır. Araştırma alanında tür ve tür altı seviyede 350 takson tespit edilmiştir. Vejetasyon Braun-Blanquet (1932) metoduna göre araştırılmış olup, yapılan çalışmalar neticesinde 3 bitki birliği, 2 alt birlik ve 1 bitki grubu tespit edilmiştir. Birlikler ve bağlı oldukları üst birimler aşağıdaki gibidir: Üst sınıf : Daphno - Festucetales Quezel, 1 972 Smıf : Astragalo - Brometea Qu6zel, 1973 Ordo : Onobrychido armenae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, Quezel, 1985 Alyans : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Qu6zel, Demirörs, 1984 Birlik : Stipetum holosericei ass. nova H. Yavuz, 2002 Alt Birlik : artemisetosum santonici subass. nova H. Yavuz, 2002 Alt Birlik : astragaletosum lamarckii subass. nova H. Yavuz, 2002 Birlik : Convolvuletum galatico - holosericei ass. nova H. Yavuz, 2002 Birlik : Acantholimo - Astragaletum microcephali ass. nova H. Yavuz,2002 Bitki Grubu: Verbascum cheiranthifolium \wt.cheiranthifolium 2003, 137 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Flora, Bitki Ekolojisi, Bitki Sosyolojisi, Hacıbektaş, Himmetdede, Avanos, İç Anadolu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis FLORA AND PHYTOSOCIOLOGICAL RESEARCH OF THE REGION BETWEEN AVANOS, HACIBEKTAŞ AND HÎMMETDEDE (NEVŞEHİR) Hüseyin YAVUZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Osman KETENO?LU The study area is located in the south part of Central Anatolia. From the Phytogeographic point of view, it is within the boundary of the Central Anatolian district of Irano - Turanian Floristic region. The study area is under the influences of mediterranean climate with semi-aride under very cold and aride upper very cold types. 350 taxa (inc. subsp. and var.) were determined in the study area. The vegetation of the area was studied according to Braun-Blanquet approach and classified into 3 associations, 2 subassociation and one plant group. Associations and their higher units are as follows: Super-Class : Daphno - Festucetales Qu6zel, 1 972 Class : Astragalo -Bromet eaQuGzel, 1973 Order : Onobrychido armenae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, Quezel, 1985 Alliance : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs, 1984 Association : Stipetum holosericei ass. nova H. Yavuz, 2002 Sub Association : artemisetosum santonici subass. nova H. Yavuz, 2002 Sub Association : astragaletosum lamarckii subass. nova H. Yavuz, 2002 Association : Convolvuletum galatico-holosericei ass. nova H. Yavuz, iii2002 Association : Acantholimo - Astragaletum microcephali ass.nova H. Yavuz, 2002 Plant Group : Verbascum cheiranthifolium vzx.cheiranthifolium 2003, 137 pages