Bolkar dağları güneybatı kesiminin jeolojisi
The Geology of the southwestern part of the Bolkar mountains
  1. Tez No: 133227
  2. Yazar: TAYFUN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN GÖKTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bolkar Mountains, YuglQk Mountain, GOzeller Group, Belveren Block, Eğriçayır ophiolitic melange
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Doktora Tezi BOLKAR DAĞLARI GÜNEYBATI KESİMÎNİN JEOLOJİSİ Tayfun BİLGİÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ergun GÖKTEN Çalışma alanı, Karaman' in güneydoğusunda yeralan Yüğlük Dağı ve civandır. Yüğlük Dağı, Orta Torosların kuzeydoğusunu oluşturan Bolkar Dağları'nın güneybatı uzantısıdır. İnceleme alanında stratigrafileri ve jeolojik konumlan farklı iki ayrı Mesozoyik istif yeralır. Yüğlük Grubu, alt dokanağı çalışma alam içinde gözlenemeyen Erken-Orta Triyas yaşlı gri renkli, ooidli kireçtaşlarından oluşan Kurucaen formasyonu ile başlar. Orta-Geç Triyas yaşlı dolomit ve kireçtaşlarından oluşan Elmadağ formasyonu ve Geç Triyas-Liyas yaşlı turbiditik kumtaşı ve kireçtaşlarını içeren Düden formasyonu ile devam eder. İstif, alttaki birimleri açılı uyumsuzlukla üzerleyen dolomit ve neritik kireçtaşlarından oluşan Orta Jura-Geç Kretase yaşlı Mordağ formasyonu ve Geç Senoniyen yaşlı kırmızı, pelajik kireçtaşlarından oluşan Karagöl formasyonu ile son bulur. Yüğlük Grubu'nun Özerinde tektonik dokanakla Eğriçayır ofiyolitli melanjı ve Belveren Bloğu yeralır. Eğriçayır melanjı, kırmızı renkli killi kireçtaşı, turbiditik kumtaşı ve olistostromal çakıltaşlarından oluşan bir matriks ve içinde yer alan ofiyolit, volkanit ve kireçtaşı bloklarından oluşur. İnceleme alanında geniş alanlar kaplayan Belveren Bloğu ise, Eğriçayır melanjı içinde yeralır ve Geç Triyas yaşlı gri-kahverenkli, dolomitik kireçtaşlarından oluşan Kızıl formasyon ile başlar. Geç Triyas yaşlı, açık renkli neritik kireçtaşlarından oluşan Devezindanı formasyonu ile devam eder. Erken Jura-Erken Kretase yaşlı kırmızı pelajik kireçtaşları ile çörtlü kireçtaşlarından oluşan Kuzulu formasyonu ile son bulur. inceleme alanında Tersiyer, Mesozoyik yaşlı birimleri açılı uyumsuzlukla üzerleyen, transgresif Güzeller Grubu ile başlar. Güzeller Grubu, Geç Paleosen yaşlı çakıltaşlarından oluşan Berçin, Geç Paleosen-Erken Eosen yaşlı neritik kireçtaşlarından oluşan Tosuntaş ve Orta Eosen yaşlı turbiditik kumtaşı-marn-kiltaşı ardalanımından oluşan Küçükkoraş formasyonlarından meydana gelir. İstif, Güzeller Grubu ve daha yaşlı birimler Özerinde açılı uyumsuzlukla yer alan Erken-Orta Miyosen yaşlı gölsel çökellerden oluşan Kıraman formasyonu ve Orta Miyosen yaşlı resital kireçtaşlarından oluşan transgresif Mut formasyonu ile son bulur. Geç Kretase sonunda ofiyolitli melanjın yerleşimini takiben KD-GB doğrultuda kıvrımlanarak bir antiklinoryum oluşturan, Orta Eosen sonrası sıkışmaları ile de aynı doğrultuda kıvamlanan inceleme alanında, muhtemelen Erken Miyosen Öncesi KB-GD doğrultum normal faylar, Orta Miyosen sonrası da yaklaşık D-B doğrultulu eğim atımlı normal faylar gelişmiştir. Yüğlük Grubu ve Belveren Bloğu, daha kuzeyde yer alan Neotetis okyanusunun (Izmir-Ankara okyanusu veya tç Toros okyanusunun) pasif kıta kenarı olup, bu okyanusda kuzeye dalan yitimi takiben Geç Kretase sonunda gelişen çarpışma ile tektonik dilimlenmeye uğramış ve ofiyolitli melanj dilimlerine eklenerek güneye doğru pasif kıta kenar Özerinde ilerlemişlerdir. 2003, 136 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bolkar Dağlan, Yüğlük Dağı, Güzeller Grubu, Belveren Bloğu, Eğriçayır ofiyolitli melanjı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE GEOLOGY OF THE SOUTHWESTERN PART OF THE BOLKAR MOUNTAINS Tayfun BİLGİÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Geology Engineering Supervisor Prof.Dr.Ergun GÖKTEN The study area is the district of Yüğlok Mountain located in the southeast of Karaman. YüğlOk Mountain is the southwestern extension of the Bolkar Mountains which form the northeast of the Central Taurides. The sequence of Yüğlük Group starts with the Kurucaen formation composing of the Lower to Middle Triassic grey oolitic limestones which the bottom contact can not be observed in this region. The sequence continues respectively with the Middle to Upper Triassic Elmadağ formation which is composed of dolomite and limestones and Upper Triassic-Liassic Düden formation which is represented by a turbiditic sandstone and limestones. Mid Jurassic to Upper Cretaceous, Mordag formation, consisting of dolomites and neritic limestones, overlay the former units with an lingular unconformity and transgresivelly. The sequence ends with the pelagic limestones of Upper Senonien Karagöl formation. The Eğriçayır ophiolitic melange talcing place on top of the YOğlttk Group is composed of the matriks of red argillaceous limestones, turbiditic sandstones and olistostromes including ophiolite, volcanite and limestone blocks. The sequence of huge Belveren Block, taking place in the Eğriçayır melange, starts with the Kızıl formation of Upper Triassic brown coloured dolomitic limestones and continues with the Upper Triassic light coloured neritic limestones of Devezindani formation. The Lower Jurassic-Lower Cretaceous Kuzulu formation which is consisted of red coloured limestones and cherty limestones represent the upper levels of this sequence. The Tertiary sequence straits with the Upper Paleocene to Middle Eocene Güzeller Group which rransgressivelly covers the former unites with an lingular unconfomity. The GOzeller Group is represented by the Upper Paleocene conglomerates of Berçin formation, Upper Paleocene-Lower Eocene neritic limestones of Tosuntaş formation and Middle Eocene turbiditic sandstone, shale and marl alternation of KuçOkkoraş formation. The sequence ends with the Lower-Middle Miocene limnic sediment of the Kiraman Formation and the Middle Miocene reefal limestones of transgressive Mut Formation which overlie the Güzeller Group and the Mesozoic unites with an lingular uncorformity. The study area which is folded as an anticlinorium in NE-SW direction following the emplacement of the ophiolitic melange at the and of the Late Cretaceous is uplifted and folded again in the some direction at the end of the Middle Eocene. Following the compressional phase of the Late-Middle Eocene, the study area is faulted by normal faults in NW-SE direction probably before Early Miocene and is cut by dip-slip normal faults approximately in E-W direction after Middle Miocene. At the end of Late Cretaceous, the region which has been a passive continental margin was technically sliced by a continental collision accured in The Neotethiys Ocean (Izmir-Ankara Ocean or Inner Tauride Ocean) located in north of this region, and the ophiolitic melange sheets moved on the passive margin in the south. 2003, 136 pages