Biyolojik olaylardan elde edilen kesikli (discrete) verilerin analizinde uygunluk (correspondence) analizi yönteminin kullanımı ve yorumu
The Application and the interpretation of the correspondence analysis in discrete data obtained from biological events
- Tez No: 133245
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE KOCABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Correspondence analysis, Multiple Correspondence Analysis, inertia, Burt matrix, Indicator matrix, symmetric graphics (symmetric maps), asymmetric graphics (asymmetric maps)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİYOLOJİK OLAYLARDAN ELDE EDİLEN KESİKLİ (DISCRETE) VERİLERİN ANALİZİNDE UYGUNLUK (CORRESPONDENCE) ANALİZİ YÖNTEMİNİN KULLANIM VE YORUMU Ayşe Canan YAZICI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Zahide KOCABAŞ Bu tez çalışmasında, iki ve çok yönlü çapraz tablolarda yer alan ilişkileri, sayısal değerlerle ve grafiksel gösterimler ile açıklayan Uygunluk Analizi yöntemi tanıtılmıştır. Analiz yönteminin pratikte kullanımı ve yorumu biyolojik çalışmalardan elde edilen iki adet veri seti ile açıklanmıştır. İlk veri seti, koyunlarda“yaş”,“doğum tipi”ve“ırk”özelliklerinden oluşmaktadır. İkinci bir uygulama materyali olarak da kategori sayısı oldukça fazla olan,“fitoplankton”ve“haftalar”değişkenlerinden oluşan iki yönlü tablo kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen gerek sayısal, gerek grafiklerle ortaya konan görsel sonuçların, analiz edilen veri setlerine ilişkin oldukça detaylı bilgiler içerdiği görülmüştür. Bu analiz yöntemi ile bütün değişken kategorilerinin hem kendi aralarındaki hem de diğer değişken kategorileri ile olan ilişkileri ortaya konmuş ve grafikler ile de sonuçların kolaylıkla ve detaylı bir biçimde yorumlanabilmesi sağlanmıştır. 2003, 127 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Uygunluk Analizi, Çoklu Uygunluk Analizi, değişim, Burt matrisi, Gösterge matrisi, simetrik grafikler, asimetrik grafikler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE APPLICATION AND THE INTERPRETATION OF THE CORRESPONDENCE ANALYSIS IN DISCRETE DATA OBTAINED FROM BIOLOGICAL EVENTS Ayşe Canan YAZICI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Zahide KOCABAŞ In this study, Correspondence Analysis method was introduced which investigates the relationships between the variables in two or more way cross tables. Correspondence analysis technique describes cross tables by converting such tables into graphical displays. The usage and interpretations of the techniques results in practice, explained by two data set which obtained from biological events. First data set contains“age”,“birth type”and“race”traits of sheeps. As a second practice material, a two-way cross- table was used which has so many categories and contains“phythoplancton”and“weeks”variables. It was seen that both of the numerical statistics and graphical displays includes very detailed informations about data sets. Both of the relationships between the categories in a variable and the categories which posses different variables were detected and interpreted in details by graphics of Correspondence Analysis. 2003, 127 pages