İnteraksiyon içeren latent büyüme modelleri
Latent growth models with interaction
- Tez No: 133244
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE KOCABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Latent growth model, interaction, multisample analysis, two stage least squres, Kenny- Judd approach
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı tarım alanında uygulamasına rastlanılmayan etkileşim içeren büyüme modelinin açıklanması ve bu alanda kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu model hakkında detaylı bilgi verildikten sonra simülasyon ile üretilmiş veri setine 3 farklı yaklaşım kullanılarak uygulanmıştır. Kullanılan yaklaşımlardan birincisi literatürde de uygulamaları olan latent değişkenlerin (£) ortalamalarının sıfır olduğunu kabul eden yaklaşımdır. İkinci yaklaşım literatürde önerilen fakat uygulaması bulunmayan latent değişkenlerin ortalamalarının sıfırdan farklı olduğu yaklaşımdır. Üçüncü yaklaşım ise bu çalışmada denenen latent değişkenlerin ortalamalarının sıfırdan farklı ve hata terimlerinin bağımlı olduğunu varsayan yaklaşımdır. Üç yaklaşım için SAS CALIS prosedüründe üç algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmalar simülasyon ile üretilmiş bir veri setine uygulanarak aralarındaki farklılıklar tartışılmıştır. Veri setinde bağımlı değişken olarak canlı ağırlık, bağımsız değişkenler olarak ise vücut uzunluğu ve göğüs çevresi kullanılmıştır. Her değişken dört farklı zaman noktasına ait gözlem değerleri içermektedir. Algoritmaların tümü için modelin veriye uyumunun iyi olduğu, ancak gerçeğe daha yakın tahminler vermesi ve standart hatalarının küçük olması nedeniyle, üçüncü algoritmanın en uygun yaklaşım olduğu sonucuna varılmıştır. 2003, 119 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Latent büyüme modeli, etkileşim, çok örnekli analiz, iki safhalı en küçük kareler, Kenny- Judd yaklaşımı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to introduce the latent growth models with interaction and to investigate the availability of this model in agricultural sciences. This model was discussed in detail and applied to the simulated growth data using three different approaches: The first approach that assumes that the mean of latent variables is equal to zero was used in the literature. The second approach, which was recommended in the literature, assumes that the mean of latent variables is different from zero. The third approach assumes that the mean of latent variables is different from zero and the error terms are dependent. Using SAS CALIS procedure performed these approaches. The simulated data included body weight which was dependent variable and, body length and chest round which were independent variables measured at four different time point The obtained results indicated that all the approaches provided a good fit to the data. But, the third approach could be considered to be the best in all the approaches in terms of its accuracy. 2003, 119 pages