Konya-Ilgın-Kadınhanı bölgesi killerinden yapı tuğlası üretiminin araştırılması
A Research of producing constraction bricks from Konya-Ilgın-Kadınhanı region clays
- Tez No: 134155
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kil, tuğla, dasit, pomza, genleşmiş perlit II, Clay, brick, dasite, pumice, expanded perlite. iv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA-ILGIN-KADINHANI BÖLGESİ KİLLERİNDEN YAPI TUĞLASI ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Selim OZYIGIT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY 2003, 73 Sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Doç. Dr. Veysel ZEDEF Yrd.Doç. Dr. Salih AYDOĞAN Bu çalışmada Konya-Ilgın-Kadınhanı bölgesinden alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuar çalışmalarıyla, bölge killerinin hammadde kaynağı olarak tuğla yapımına uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla bölgedeki kil rezervleri araştırılmış ve bu rezervlerden alınan kil numuneleri üzerinde gerekli tuğla yapım testleri yapılmıştır. Numuneler şekillendirme, kurutma ve pişirme işlemlerinden sonra bir dizi laboratuartestlerinden geçirilerek pişmiş tuğla örneklerinin genel fıziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada hammadde olarak kullanılan killere değişik oranlarda dasit, inşaat kumu, pomza ve genleşmiş perlit katılarak elde edilen karışımdan tuğlalar yapılmıştır. Elde edilen farklı özellikteki bu tuğla örneklerinin fıziko-mekanik özellikleri ayrıca test edilerek aralarındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Bu çalışmalardan Kadınhanı bölgesi killerinden yapılan tuğlalarda görülen çatlaklar % 10 inşaat kumu eklenmesiyle azaltılmış, 244,98 kg/cm2 olan tek eksenli basınç dayanımı 135,68 kg/cm2 değerine düşmüştür. Elde edilen tuğlanın plastisite suyu normal kille yapılan tuğlalardan elde edilenlere göre % 24 oranından % 16 değerine indirilmiştir. Ilgın bölgesi killerinden yapılan tuğlalarda ise katkısız hazırlanan tuğlalarda çatlak oluşmadığı gözlemlenmiştir. Katkı maddesi olarak dasit eklenmesiyle 241,21 kg/cm2 olan tek eksenli basınç dayanımı 92,97 kg/cm2'ye kadar düşmüş, pomza eklenmesiyle de tek eksenli basınç dayanımı 71,14 kg/cm2 değerine kadar düşmüş, yoğunluğu ise 1,90 gr/cm3 değerinden pomza katkısıyla 1,64 gr/cm3 genleşmiş perlit katkısıyla 1,55 gr/cm3 değerine kadar düşürülmüştür. Sonuçta bu killerden yapılan tuğlalardan elde edilen genel sonuç TSE'nin vermiş olduğu tuğla standartlarına uygunluğu araştırılmış ve sonuçların uygunluğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis A RESEARCH OF PRODUCING CONSTRUCTION BRICKS FROM KONYA-ILGIN-KADINHANI REGION CLAYS Selim OZYIGIT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Engineering Departmant of Mining Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY 2003, 73 Pages Jury: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF Assoc. Prof. Dr. Salih AYDO?AN In this study suitability of using regional clays as material resource for brick production on the sampler obtained from Konya. Kadınhanı region has been researched. For this purpose clay reserves has been investigated in the region and necessary brick tests 111has been carried out on the sampler obtained from these reserves. After applying shaping, drying and firing tests physico-mechanical properties of the brick sampler has been determinated by applying some laboratory tests. Dasite, construction send, pumice and expanded perlite has been mixed to clays used as material sorurce in different ratios in production of bricks. Also physico-mechanical properties of the bricks have been tested on different brick sampler and differences have been evaluated. As a result fractures seen on bricks produced from Kadınhanı region clays has been decreased as a ratio of 10 % and Uniaxial Compressive Strength has been decreased from 244, 98 kg/cm2 to 135,68 kg/cm2, plasticity water in obtained brick has been decreased from 24% to 16%. It is observed that who prepared by any addition it causes no fractures in bricks İlgın region clays. By adding dasite as an additive it decreases Uniaxial Compressive Strength from 241,21 kg/cm2 to 92,97 kg/cm2, by adding pumice Uniaxial Compressive Strength decreased to 71,14 kg/cm2 and density has been decreased from 1,90 gr/cm3 to 1,64 gr/cm3, by adding expanded perlite density has been decreased to 1,55 gr/cm3. As a result suitability of produced brick to has been researches brick.