Orta Anadolu'da kadınlar ve yaşadıkları sorunlar (XVI-XIX. Yüzyıllar)
Women and the problems they face in Central Anatolia ((XVI-XIX centuries)
  1. Tez No: 886273
  2. Yazar: SİMGE SANİYE ASLIYÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kısıtlama, XVI. ve XIX. Yüzyıl, Orta Anadolu, Şer'iyye Sicilleri, Şikâyet (Atik) Defterleri, Woman, Restriction, XVI. and 19th Century, Central Anatolia, Sharia Registers, Complaint (Waste) Books
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, XVI. ve XIX. Yüzyıllardaki Orta Anadolu'daki Türk kadınının ailedeki rolünü, hukuki alandaki, toplumsal ve ekonomik yaşamdaki değerini ortaya koymaktır. Nitekim kadın gelecektir ve en az karşı cinsi kadar görünür olmalıdır. Konu, daha önce çalışılmamış olması nedeniyle Orta Anadolu'daki kadının yaşadığı sorunlara dair genel bir çerçeve çizmek, kadının statüsü ve eğitiminden yola çıkılarak toplumsal ve iktisadi önemini tespit etmek amacıyla ele alınmıştır. Çalışmada, Orta Anadolu illerindeki Osmanlı Türk kadınının rolüne yoğunlaşılmış; kadının XVI ve XIX. yüzyıllardaki toplumsal ve hukuksal statüsü, eğitim durumu ve çalışma yaşamındaki yeri ve uğradığı her türlü şiddet örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca bu çalışma, konuyla ilgili bölgesel olarak yeterince araştırma yapılmamış olması ve dolayısıyla da bu alandaki eksikliğin giderilmesi ve ilgi duyanların faydalanabilmesi açısından da önem arzetmektedir. Bu çalışma yapılırken önce Osmanlı kadınını ele alan kaynaklar taranmıştır. Çalışmaya konu olan dönemin şer'iyye sicil transkripsiyonları, Atik şikâyet defteri Transkripsiyon ve değerlendirmeleri ve konu ile ilgili ele alınan makaleler okunup konuya hâkim olunduktan sonra da yazım aşamasına geçilmiştir. Şer'iyye Sicillerini kaynak olarak tercih etme nedenimiz, Osmanlı Toplumunun yaşayışını, aile hayatını en iyi biçimde bizlere yansıtan ve Osmanlı toplum hayatı ile ilgili araştırma yapılırken başvurulacak en birincil kaynak olmasıdır. O yüzden çalışmamızda Siciller, Osmanlı Devleti'nin orijinal belgeleri olması nedeniyle birinci elden kaynak olma özelliği göstermektedir. Dolayısıyla doğru ve güvenilirdir. Daha önce transkribe edilmiş şer'iyye sicilleri olmasından mütevellit araştırma konusuyla ilgili verilere kolay ulaşılmıştır. Böylece değerlendirilmesi yapılan sicillerin araştırma konumuzla ilgili kısımları yazımıza eklenmiştir. Çalışmamda büyük katkısı olan Şikâyet(Atik) defterleri de çalışmamama iyi bir kaynak olmuştur. Çünkü şikâyet defterleri bize yaşanan anlaşmazlıkları, tecavüz, darp, kaçırma gibi suçları görüp incelememizi sağlamıştır. Yazım aşamasına gelindiğinde kadının ailedeki statüsü, toplumsal ve iktisadi yaşamdaki rolü ve yaşadığı her türlü mağduriyet iyi analiz edilmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, XIX. yüzyılda ilan edilen Tanzimat fermanına kadar toplumsal rolü sınırlanırılmış Orta Anadolu kadının tüm sınırlama ve kısıtlamalara rağmen toplumsal alandaki önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the XVI. and XIX. The aim is to reveal the role of Turkish women in the family and their value in the legal field, social and economic life in Central Anatolia in the centuries. As a matter of fact, women will come and they should be at least as visible as the opposite sex. Since the subject has not been studied before, it was discussed in order to draw a general framework for the problems experienced by women in Central Anatolia and to determine the social and economic importance of women based on their status and education. The study focused on the role of Ottoman Turkish women in the Central Anatolian provinces; woman in the 16th and 19th centuries. His social and legal status in the centuries, his educational status and place in working life, and all kinds of violence he suffered are explained with examples. In addition, this study is important in terms of the fact that there has not been enough research on the subject regionally and therefore it will fill the gap in this field and benefit those who are interested. While carrying out this study, first the sources dealing with Ottoman women were scanned. After reading the Sharia registry transcriptions of the period subject to the study, Atik complaint book transcription and evaluations, and articles on the subject and mastering the subject, the writing phase was started. The reason why we prefer the Sharia Registers as a source is that it reflects the life and family life of the Ottoman Society in the best way and is the primary source to be consulted when doing research on Ottoman social life. Therefore, in our study, the Registers are a first-hand source because they are the original documents of the Ottoman Empire. Therefore, it is accurate and reliable. Due to the existence of previously transcribed sharia registers, data related to the research topic was easily accessed. Thus, the parts of the evaluated registry that are relevant to our research topic have been added to our article. Complaint (Waste) notebooks, which contributed greatly to my work, were also a good resource for me not to work. Because complaint books enabled us to see and investigate disputes and crimes such as rape, assault and kidnapping. When it came to the writing stage, women's status in the family, their role in social and economic life, and all kinds of grievances they experienced were tried to be well analyzed and interpreted. As a result, in the XIX. The importance of Central Anatolian women, whose social role was limited until the Tanzimat Edict declared in the 19th century, was emphasized in the social sphere despite all the limitations and restrictions.