Arazi toplulaştırması yazılımı için algoritma geliştirilmesi
Algorithm developing for land consolidation software
- Tez No: 134184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN ÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, algoritma, akış çizelgesi, yazalım, Land consolidation, algorithm, flow chart, software
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAZILIMI İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ Fatih İŞCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tayfun ÇAY 2003, 118 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Ferruh YILDIZ Yrd. Doç. Dr. Tayfun ÇAY Yrd.Doç.Dr. Şaban İNAM Ülkemizin artan nüfusuna karşın tarım topraklarının arttırılamaması, tarımsal alanların etkin bir şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Bunun için alınacak önlemlerin başında arazi toplulaştırması gelmektedir. Arazi toplulaştırması, uygulama alanının büyük ve kapsamının geniş olması nedeniyle zaman alıcı bir projedir. Bu nedenle arazi toplulaştırması projelerinin kısa zaman içinde, hak ve adalet ilkeleri doğrultusunda ve optimum verimlilikte sonuçlandırmak için bilgisayar desteğinde yürütülmesi son derece önemlidir. Günümüz Türkiye'sinde arazi toplulaştırması projelerinin uygulanmasında kullanılan yazılımlar, bir elin parmaklan kadar az ve ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Buna karşın, bu konudaki sıkıntıları gidermek amacıyla da yeterli adımlar atılmamıştır. Çünkü, ülkemizdeki arazi toplulaştırması projeleri farklı iki kurum ve mevzuatlarla yürütülmekte, bu nedenle de standart bir yazılımın geliştirilmesinde güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu amaçla, bu tez çalışmasında arazi toplulaştırması yazılımının önünü açmak ve ışık tutmak adına KHGM ve TRGM uygulamaları için algoritmalar geliştirilmiştir. Tezin ilk safhasında, programlama ve algoritmalar hakkında genel bilgilere yer verilmiş, arazi toplulaştırmasının tanımı, kapsamı, otomasyon olanakları, bilgisayar kullanımının önemi ve veri tabanları hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Geliştirilen algoritmaların uygulanabilirliğini test etmek amacıyla da Delphi 5 programlama diliyle örnek bir program tasarlanmıştır. Çalışmamızda, program tasarlanırken algoritmaların büyük kolaylıklar sağladığı ve Tarım Reformu Konya Bölge Müdürlüğü'nden alman verilerle, programla hesaplanan verilerden elde edilen sonuçların birbirleriyle aynı olduğu görülmüş, böylece de örnek programlama algoritmalarının doğruluğu test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ALGORITHM DEVELOPING FOR LAND CONSOLIDATION SOFTWARE Fatih İŞCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Geodesy and Photogrammetry Supervizor: Assist. Prof. Dr. Tayfun ÇAY 2003, 118 Page Jury: Prof.Dr. Ferruh YILDIZ Assist. Prof. Dr. Tayfun ÇAY Assist. Prof.Dr. Şaban İNAM Although increasing population in our country agriculture lands haven't been expanded, since it means that agricultural lands should be used actively. Therefore, Land consolidation is the most important job to be done. Land consolidation is take time to execute project because of large application area and extensive. Therefore, using computer is quite significant to conclude the land consolidation projects in a short period of time and in a right and justice principles and in a suitable productivity. Nowadays in Turkey, Land consolidation application softwares are very few and fer away to serve. The aim of cope with this subject troubles don't take sufficent steps. Because, Land consolidations projects in our country manage with different two associations and laws. Therefore, developing a standart software have some dificulties. For this aim, in this study, some algorithms have developed the name of inlighten and given rise level of land consolidation softwares for KHGM ( General Directarate of Rural Service) and TRGM ( General Directerate of Agriculture Reform) applications. In the first step of thesis, some information has been given about programming and algorithm. It has been stated about the concept of land consolidation, extention, possibilities of automation, the importance of using computer and databases. Sample program have planned in Delphi 5 programming language to test of applibability of developed algorithms. In our study, Algorithms have easiness in planning software. Obtained datas calculated with developed program have been compared with TRGM Konya Departmant datas. It have been seen same results. Thus, Accuracy of programming algorithms have been tested.