Yüzey çatlaklı cam/polyester kompozit malzemelerde yorulma çatlak ilerlemesi
Fatigue crack growth in glass/polyester composites with surface crack
  1. Tez No: 134185
  2. Yazar: BERRİN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEHÇET DAĞHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam/polyester kompozitler, yüzey çatlağı, yorulma, Glass/polyester composites, surface crack, fatigue n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜZEY ÇATLAKLI CAM/POLYESTER KOMPOZIT MALZEMELERDE YORULMA ÇATLAK İLERLEMESİ Berrin GÜNAYDIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Behçet DAĞHAN 2003-88 sayfa Jüri: Prof.Dr.Ahmet AVCI Yrd.Doç.Dr.Behçet DAĞHAN Yrd.Doç.Dr.Mesut UYANER Bu çalışmada ASTM E 740 standartlarına uygun boyutlarda hazırlanan cam/polyester kompozit malzemeler kullanılmıştır. Bu malzemelerin yüzeyine değişik a/c ve a/t oranlarına sahip yüzey çatlakları dişçi separeleri ile açılmıştır. Bu çatlakların eksenel çekme yorulma yükü sonucu ilerleme hızları, gerilme şiddet faktörleri ile malzeme sabiti olan A ve n sabitleri hesaplanarak bütün numunelerin yorulma çatlak ilerleme davranışı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis FATIGUE CRACK GROWTH IN GLASS/POLYESTER COMPOSITES WITH SURFACE CRACK Berrin GÜNAYDIN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering SupervisonAsist.Prof.Dr.BehcetDAGHAN 2003-88 pages Jury: Prof.Dr.Ahmet AVCI AsistProf.Dr.Behcet DAGHAN AsistProf.Dr.Mesut UYANER In this study, glass/polyester composites prepared in the dimensions conform to ASTM E 740 standard were used. Surface cracks with various a/c and a/t ratios were opened on the these composites by dentist grinder. The material constants such as A and n are related to crack growth rate and the stress intensity factors were obtained for all specimens under axial tension fatigue loading.