Kapari (Capparis spp. ) meyvesinin meyveli içeceğe işlenmesi ve sorbik asit ile muhafazası
Fruit juice production from capers (Capparis spp. ) fruits and preservation with sorbic acid
  1. Tez No: 134189
  2. Yazar: FATMA ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Capparis spp, kapari, meyve, pulp, meyve suyu, depolama. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi KAPARİ (Capparis spp.) MEYVESİNİN MEYVELİ İÇECEĞE İŞLENMESİ VE SORBİK ASİT İLE MUHAFAZASI Fatma ÜNVER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Musa ÖZCAN 2003, 63 Sayfa Jüri: Doç Dr. Musa ÖZCAN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Attila AKGÜL İki tür kapari bitkisinin {Capparis ovata Desf. var. canescens ve Capparis spinosa L. var. spinosd) olgun meyvelerinden fiziksel özellikler belirlenmiştir. Elde edilen pulpların kimyasal bileşimi saptanmıştır. Pulplardan % 5, 10, 15 ve % 20 konsantrasyonlarda hazırlanan meyveli içecekler, olduğu gibi ve pastörize edilerek 12 ay depolanmış, üç ayda bir kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlere tabi tutulmuştur. Analizler sonucu C. ovata'nın birim miktardaki pulp veriminin C. spinosa'dan yüksek olduğu tespit edilmiştir. Her iki türün minerallerce zengin olduğu K, S, Ca, P ve Mg miktarlarının yüksek miktarda içerdiği, asit bileşiminde baskın asitin kuinik, L-malik ve sitrik asit olduğu tespit edilmiştir. Muhafaza süresi uzadıkça renk, lezzet, koku ve bulanıklıkta ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyecek değişimlerin olduğu, bu duruma, maya-küf ve toplam bakteri gelişimi ile ürünün fermente olması sebep olmuştur. Ürünün %5 ve %10 konsantrasyonlarda tercih edilebilir duyusal özelliğe sahip olduğu, raf ömrünün maksimum 6 ay olması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis FRUIT JUICE PRODUCTION FROM CAPERS (Capparis spp.) FRUITS AND PRESERVATION WITH SORBİC ACID Fatma ÜNVER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Doç. Dr. Musa ÖZCAN 2003, 63 Pages Jury. Doç Dr. Musa ÖZCAN Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Attila AKGÜL The physical properties of mature fruits of two caper varieties (Capparis ovata Desf. var. canescens ve Capparis spinosa L. var. spinosd) were determined. Chemical composition of pulps were idendified. Pasteurized and nonpasteurized fruit juices which were prepared with 5 %, 10 %, 15% and % 20 pulp concentrations were stored for 12 months and microbiological analysis and sensory analysis were carried out every three months. According to results, pulp yield for unit amount of C. ovata were higher than of C. spinosa. It was determined that both of the varieties were rich in minerals such as K, S, Ca, P and Mg, and the dominant organic acids were quinic, L-malic and citric acids. Prolonged storage period was negatively effective on the color, flavor, odor and turbidity. Growth of moulds, yeasts, total bacteria and fermentation may be account for this negative effect. It was determined that 5 % and 10 % concentrations and maximum shelf life as 6 months were preferable. Key words '.Capparis spp., capers, fruit, pulp, fruit juice, storage. IV