Medikal alanda bulanık kontrol
Fuzzy control in medicine
  1. Tez No: 134188
  2. Yazar: İSMAİL SARITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy Expert System, Prostate Cancer, Cancer Risk and Biopsy, Medicine Quantity. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hızla gelişen günümüz teknolojisinde birçok alanda olduğu gibi medikal alanda da bilgisayar kullanımı hızla artmaktadır. Medikal alanda teşhis ve tedavide kullanılan bilgisayar ve bilgisayar yazılımları yanında son yıllarda bulanık uzman sistem, yapay sinir ağlan, veri madenciliği, robotik gibi yapay zeka uygulamaları da büyük ölçüde kullanılmaktadır. Bu çalışmada; medikal alanda bulanık uzman sistem (BUS) geliştirilmiştir. Geliştirilen BUS'ları; doktorlar; kronik bağırsak hastaların kullanacakları ilaç miktarını, prostat hastalarının kanser riskini belirlemede ve biyopsi yapılıp yapılmayacağı kararını vermede kullanabileceklerdir. BUS'in geliştirilme sürecinde literatürde belirtilen 4641 hastanın verileri kullanılarak uzman doktorla birlikte bulanık kurallar oluşturulmuştur. Bu kuralların çalıştırılması için Matlab 6.5 bilgisayar yazılımından faydalanılmıştır. Bakılan hastalık için, hastaların gerçek verileri ile geliştirilen BUS'in çalışması sonuçlarının istatistiksel analizi sonucunda BUS 'da alınan sonuçlarının, gerçek sonuçlara %96 yaklaşık sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Bulanık Uzman Sistem, Prostat Kanseri, Kanser Riski ve Biyopsi, İlaç Miktarı
Özet (Çeviri)
As the use of technology has increased in many areas, so has its use in medical area simultaneously. Computer, which is progressively being used in the medical diagnosis and treatment, has also had wide use, in recent years, in the artificial intelligence applications such as fuzzy expert systems, artificial neural networks, data mining as well as computer software. In this study, fuzzy expert system (FES) has been developed for medical purpose. This system is intended to be used by doctors in making decisions about the cancer risks in the patients with prostate and whether the case needs biopsy. While doing this study, we have set up principles based on literature data of the patients in coordination with a doctor. In the establishment of these principles, we have made use of Matlab 6.5 computer software. In conclusion, we have obtained statistical percentages about 96% as a result of the comparison with the reel patient data and the developed FES data.