Konya su ve atık sularında uçucu organik bileşiklerin belirlenmesi
Determination of volatile organic compounds in Konya water and waste water
  1. Tez No: 134217
  2. Yazar: GÜLNİHAL KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: uçucu organik bileşikler, gaz kromatografi, ekstraksiyon, mikro ekstraksiyon. m, volatile organic compounds, gas chromatography, extraction, micro extraction. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA SU VE ATKSULARIND A UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN BELİRLENMESİ Gülnihal KARA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Mehmet Emin AYDIN 2003, 55 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN Doç. Dr. Hüseyin KARA Bu çalışmada Konya kanalizasyon şebekesinin çeşitli noktalarında, Bromobenzen, Klorobenzen, 1,2-Diklorobenzen, 1,3-Diklorobenzen, 1,4-Diklorobenzen, Etilbenzen, 1,2,3-Triklorobenzen, 1,2,4- Triklorobenzen, o-xylen'i belirlemek için mikroekstraksiyon metodu uygulanmıştır. Düşük molekül ağırlıklı organik bileşiklerin analizi için en yaygın kullanılan analitik teknik gaz kromatografidir. Ekstraksiyon ile hedef bileşikler sıvı faza çekildikten sonra gaz kromatografide kantitatif tayinleri yapılmıştır. Sabit faz olarak 1.8 \um film kalınlığında 0.25 mm iç çapında DB 624 WB kolon kullanılmıştır. Farklı kolon sıcaklık programlan uygulanarak GC tekniği araştırılmış ve karışım bileşikleri, en iyi şekilde ayrılana kadar optimize edilmiştir. Bu bileşikler için gözlenen dedeksiyon limiti lug/L'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS IN KONYA WATER AND WASTEWATER GulnihalKARA Selçuk Univercity Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Associate Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2003, 55 Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Associate Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Associate Prof. Dr. Hüseyin KARA In this study, micro extraction method is used in order to determine bromobenzene, chlorobenzene, 1,2-Dichlorobenzene, 1,3- Dichlorobenzene, 1,4- Dichlorobenzene, ethylbenzene, 1,2,3-Trichlorobenzene, 1,2,4-Trichlorobenzene, o-xylene in various points of sewer system in Konya. Gas chromatography is the most widely used analytical method for the analysis of low-molecular weight organic compounds. After extracting the target compounds to liquid phase, quantitative analysis are carried out with gas chromatography. A DB 624 WB colon with a 1.8 um film thickness and 0.25 mm inner diameter is used. The GC technique is optimised by the application of different colon temperature programmes, until the mixed compounds were separated best. The dedection limit observed for these compounds is 1 ug/L.