Konya atıksuyunda organoklorlu pestisitlerin (OCPs) araştırılması
An Investigation on organochlorine pesticides (OCPs) in Konya sewerage
- Tez No: 134216
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz kromatografisi, katı faz ekstraksiyonu, SPE, sıvı-sıvı ekstraksiyon, LLE, organoklorlu pestisitler, atıksu, Konya, Gas chromatography, solid phase extraction, SPE, liquid- liquid extraction, LLE, organochlorine pesticides, sewerage, Konya. u
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA ATKSUYUNDA ORGANOKLORLU PESTİSİTLERİN (OCPs) ARAŞTIRILMASI Senar ÖZCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kemal GÜR 2003, 70 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Kemal GÜR Doc.Dr. Mehmet Emin AYDIN Doc.Dr. Hüseyin KARA Pestisitler, besin maddelerinin üretimi, tüketimi ve depolanması sırasında besin maddelerini bozan ve bitkilere zarar veren böcekleri, mikroorganizmaları ve diğer zararlıları yok etmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisitlerin toprağa, bitkiye veya tohuma uygulanması esnasında maddenin kimyasal özelliklerine bağlı olarak çeşitli taşınımlar sonucu su, hava ve toprağa ulaşarak önemli çevre sorunlarına neden olmaktadır. Bu çalışmada Konya atıksu kanalizasyon sisteminin belirlenen 6 farklı noktasından, atıksularının toplandığı terfi merkezinden ve Ana Tahliye Kanalı boyunca belirlenen 2 farklı noktadan atıksu örnekleri alınmıştır. Atıksu örneklerinde lindan (y HCH), mirex, aldrin, heptachlor, metoxychlor, o,p-DDE, p,p~DDD, p,p- DDT, ve dieldrin gibi organoklorlu pestisitler araştırılmıştır. İncelenen organoklorlu pestisitlerin tür ve miktarlarının belirlenmesinde Standart Method 6630 kullanılmıştır. Çalışmada katı faz (SPE) ve sıvı-sıvı (LLE) ekstraksiyon yöntemlerinin karşılaştırılmış ve geri kazanım oram sıvı-sıvı ekstraksiyon yönteminde daha uygun sonuçlar verdiği için (%70-%100 geri kazanım) atıksu örnekleri sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemine göre ekstrakte edilmiştir. Analizler Hewlett Packard 5890 Serie II Gaz Kromatografla yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda atıksu örneklerinde bulunan Organoklorlu Pestisit (OCPs) konsantrasyonun 0.01- 5.73 ug/L arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc AN INVESTIGATION ON ORGANOCHLORINE PESTICIDES (OCPs) IN KONYA SEWERAGE Senar ÖZCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciencis Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Kemal GÜR 2003, 70 Page Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc.Prof.Dr. Mehmet Emin AYDIN Assoe.Prof.Dr. Hüseyin KARA Pesticides are the chemical substances those are usually used for destroying insects, microorganisms and other harmful organisms which are known to spoil the foods during their production, consumption and storage and/or to cause damage for plants and seeds. However, during the excessive applications of the pesticides to soils, plants and seeds to increase agricultural production, they may cause serious environmental problems due to their chemical features by accumulating in soil, air and water sources as a result of various transportations. In this work, the sewerage samples were taken from six different points of the Wastewater Sewerage System of Konya City and also from the sewerage collection points together with two different points along The Main Discharge Canal of Konya City. The wastewater samples were analyzed chemically for the presence of such organochlorine pesticides as lindane, mirex, aldrin, heptachlor, metoxychlor, o,p- DDE, p,p-DDD, p,p-DDT and dieldrin. In order to determine the qualitative and quantitative distributions of the organochlorine pesticides analyzed. The Standard Method 6630 was adopted. In this work, Solid Phase Extraction (SPE) and Liquid- Liquid Extraction (LLE) method were compared with each other and then the wastewater samples were extracted according to the Liquid-Liquid Extraction (LLE) method because it was found that the rate of recovery provided more appropriate results (Le. 70-100 %) in the LLE method in the experiment The analysis was made by using Hewlett Packard 5890 Series II Gas Chromatography. Then it was found that concentration of the organochlorine pesticides was between 0.01-5.73 jag/L in the wastewater samples analyzed for the experiment.