İmidazol türevi ilaçlarda etken madde tayini için spektroflorimetrik yöntem geliştirilmesi
Development of a spectrofluorimetric method for determination of drug active compound in imidazole drugs
  1. Tez No: 134250
  2. Yazar: SEMAHAT KÜÇÜKKOLBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: albendazol, mebendazol, tiabendazol, fenbendazol, ilaç aktif madde, florimetrik tayin, benzimidazol, Albendazole, mebendazole, thiabendazole, fenbendazole, drug active compound, fluorimetric analysis, benzimidazole
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET DOKTORA TEZt İMİDAZOL TÜREVİ İLAÇLARDA ETKEN MADDE TAYİNİ İÇİN SPEKTROFLORİMETRİK YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Semahat KÜÇÜKKOLBAŞI SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof.Dr. Esma KILIÇ 2003, 100 SAYFA JÜRİ: Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof.Dr. Orhan ATAKOL Prof.Dr. Adnan KENAR Doç.Dr. Mustafa TAŞTEKİN Doç.Dr. Hüseyin KARA Bu çalışma, imidazol türevi ilaçlarda etken madde tayini için spektroflorimetrik yöntem geliştirmek amacıyla yapıldı. Bu amaçla albendazol, mebendazol, tiabendazol ve fenbendazol ilaç elken maddelerinin çeşitli çözücülerde uygun uyarma ve emisyon dalga boyunda floresans şiddetleri belirlendi ve bu dalga boylarında kalibrasyon grafikleri çizildi. Tayini yapılacak tabletlerde bulunan katkı maddeleri ve kalibrasyon grafikleri yardımıyla her madde için uygun çözücü belirlendi. Bu çözücülerde, piyasada bulunan albendazol, mebendazol ve tiabendazol etken maddeli ilaçlar için spektroflorimetrik yöntem geliştirildi ve hem doğrudan kalibrasyon hem de standart katma yöntemi uygulanarak, USP yöntemi ile karşılaştırıldı, önerilen spektroflorimetrik yöntem ile USP yönteminden elde edilen sonuçlar birbirine yakın olmasına rağmen spektroflorimetrik yöntemin, daha az zaman alması, daha az çözücü gerektirmesi, daha duyarlı, güvenilir ve tekrarlanabilir olması; ayrıca rutin analizde kullanılabilirliğinin fazla olması açısından tercih edilebilecek bir yöntem olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PH.D. THESIS DEVELOPMENT OF A SPECTROFLUORIMETRIC METHOD FOR DETERMINATION OF DRUG ACTIVE COMPOUND IN IMIDAZOLE DRUGS Semahat KÜÇÜKKOLBAŞI SELÇUK UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY SUPERVISOR: Prof.Dr. Esma KILIÇ 2003, 100 PAGES JURY: Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof J)r. Orhan ATAKOL Prof J>r. Adnan KENAR Doç.Dr. Mustafa TAŞTEKİN Doç.Dr. Hüseyin KARA This study was carried out to developed spectrofluorometric method for determination of drug active compound in imidazole drugs. For this purpose; albendazole, mebendazole, thiabendazole and fenbendazole drug active compounds were measured fluorescence intensities at excitation (X^) and emission (X.^) wavelength in various solvents. Suitable solvent was determined for each compound from calibration graphs and tablets ' excipients. A new spectroflorimetric method was developed for albendazole, mebendazole and thiabendazole in commercial tablets and compared with USP method using calibration method and standard addition method. Although both results are very close to each other, this new developed fluorimetric method is preferable because it is quick, requires less reactive and solvent, more sensitive, reliable and reproducible and more usable in routine analysis.