Bazı iki atomlu moleküler yapıların dipol ve kuadrupol momentlerinin hesaplanması
Calculation of dipole and quadrupole moments of some diatomic molecular structures
  1. Tez No: 134251
  2. Yazar: MAHMUT ÖZGÜR SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hartree-Fock yöntemi, Slater-tipi orbitaller, Çok kutup momentleri, dipol momenti, kuadrupol momenti., Hartree-Fock method, Slater-type orbitals, multipole moments, dipole moments, kuadrupole moments
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI İKİ ATOMLU MOLEKÜLER YAPILARIN DİPOL VE KUADRUPOL MOMENTLERİNİN HESAPLANMASI M. Özgür SEZER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2003, 110 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Jüri : Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jüri : Doç. Dr. Ülfet ATAV Jüri : Doç. Dr. H. Şükür KILIÇ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Bu çalışmada Slater tipi Spin Sınırlı Hartree-Fock dalga fonksiyonları kullanılarak bazı iki atomlu moleküllerin dipol ve kuadrupol momentleri hesaplanmıştır. Hesaplamalar hem Guseinov taşıma formülü ile hem de GAMESS programı ile gerçekleştirilmiştir. Guseinov taşıma formülü ile gerçekleştirilen hesaplamaların daha hızlı yapılabilmesi için, karşılaşılan faktöriyelli ifadeler binom katsayıları cinsinden ifade edilmiş, Guseinov taşıma formülü kullanılarak çok kutup momentleri için genel bir ifade türetilerek bu ifadeler hesaplamada kullanılmak üzere Fortran 77 programlama diline çevrilmiştir. Hesaplamalar HC1, HF, CO, NO+, CN" ve BH için gerçekleştirilerek bu moleküler yapıların dipol ve kuadrupol momentleri hesaplanmış, sonuçlar atomik birimlerde verilmiş ve elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis CALCULATION OF DIPOLE AND QUADRUPOLE MOMENTS OF SOME DIATOMIC MOLECULAR STRUCTURES M. Özgür SEZER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2003, 110 Pages Jüri : Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Jüri : Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jüri : Doç. Dr. Ülfet ATAV Jüri : Doç. Dr. H. Şükür KILIÇ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN In this study, dipole and quadrupole moments of some diatomic molecules have been calculated using Slater-type Spin Restricted Hartree-Fock (ROHF) wave functions. The calculations have been performed by using both Guseinov translation formula and GAMESS programme. While implementing the Guseinov translation formula, the expressions which involve factorials are given in terms of binomial coefficients in order to make quick and efficient calculations. A general expressions for multipole moment integrals were derived by using Guseinov' s translation formula for Spherical Harmonics. So obtained formulas were translated into Fortran 77 programming language for evaluation and calculations performed for HC1, HF, CO, NO+, CN-, BH molecular structures. Results were given in atomic units and observed to be in agreement with the literature.