Ateş yanıklığının (Erwinia amylovora (Burr. ) Winslow et al. ) prohexadione-Ca (BAS 125 10 W) ve benzothiadiazole (BION MX 44 WG) ile savaşımı üzerinde araştırmalar
Researches on the control of fire blight (Erwinia amylovora (Burr. ) Winslow et al. ) prohexadione-Ca (BAS 125 10 W) and benzothiadiazole (BION MX 44 WG)
  1. Tez No: 134257
  2. Yazar: KUBİLAY KURTULUŞ BAŞTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MADEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş yanıklığı (Envinia amylovora), Savaşım, Prohexadione-Ca, Benzothiadiazole, Armut, Fire Blight (Erwinia amylovord), Control, Prohexadione-Ca, Benzothiadiazole, Pear IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Doktora Tezi Ateş Yanıklığı' nın (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) Prohexadione-Ca (BAS 125 10 W) Ve Benzothiadiazole (BION MX 44 WG) İle Savaşımı Üzerinde Araştırmalar Kubilay Kurtuluş BAŞTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Balı Danışman: Prof. Dr. Salih MADEN 2003, 150 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Y. Zekai KATIRCIOĞLU Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Doç Dr. Sara DOLAR Yrd. Doç. Dr. Nuh BOYRAZ Bir bitki gelişim düzenleyici (Prohexadione-Ca) ve bir bitki aktivatörü ve sistemik fungisit (Benzothiadiazole+Metalaxyl) karışımının ve bu maddelerin bir metalik bakirli ilaç (Tenn Cop 5 E) ile karışımlarının Ankara, Santa Maria, Williams, Deveci, Rıza Bey armut çeşitlerinde, Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.)' un neden olduğu ateş yanıklığı hastalığının yol açtığı sürgün yanıklığı zararına etkileri in vitro ve in vivo koşullarda araştırılmıştır. Kimyasalların, E. amylovora ' ya etkileri in vitro ' da ham armut dilimleri üzerinde de test edilmiştir. Ayrıca bu kimyasalların uygulandığı sürgünlerdeki bakteri populasyonlan belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; hastalığı önlemede streptomisin serada %68,85-95,70 ve arazi koşullarında %95,60-98,08 ile en yüksek etkiye sahip olduğu, bunu sırasıyla Prohexadione-Ca (sera %16,50-25,20 ve arazi %17,22-27,58), Prohexadione- Ca+Tenn Cop 5E (sera %12,45-25,49 arazi; %25,30), Benzothiadiazole+Metalaxyl (sera %12,27-16,29, arazi %6,38-17,21), Benzothiadiazole + Metalaxyl + Tenn Cop 5 E (sera %8,38-14,15 arazi %8,16), Tenn Cop 5 E (sera %6,57-14,38 arazi %6,51-15,95) takip ettikleri belirlenmiştir. Prohexadione-Ca veBenzothiadiazole + Metalaxyl' in tek başlarına kullanımları ile bakirli kombinasyonları arasında sera ve arazi koşullarında istatistiki anlamda fark bulunamamıştır. Kimyasalların kullanımlarından sonra yapılan bakteriyel inokulasyonu takiben 5, 10, 15. günlerde bitki dokusunda bakteri populasyonlan tespit edilmiş yapılan değerlendirme sonucu, tüm günlerde en düşük yoğunluk streptomisin ile sağlanmış, bunu sırasıyla Prohexadione-Ca, Benzothiadiazole+Metalaxyl ve Tenn Cop 5 E takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D Thesis Resarches on the Control of Fire Blight (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) with Prohexadione-Ca (BAS 125 10 W) and Benzothiadiazole (BION MX 44 WG) Kubilay Kurtuluş BAŞTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Salih MADEN 2003, 150 Page Jury: Prof. Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Y. Zekai KATmCIO?LU Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Assoc. Prof. Dr. Sara DOLAR Assit Prof. Dr. Nuh BOYRAZ Effects of a growth regulator (Prehexadione-Ca) and a plant activator+systemic fungicide (Benzothiadiazole + Metalaxyl) combination and their combinations with a metallic copper base fungicide (Tenn Cop 5 E) on shoot blight phase of fire blight caused by Erwinia amylovora were investigated on Ankara, Santa Maria, Williams, Deveci, Rıza Bey pear cultivars in vitro and in vivo conditions. Effects of the chemicals on E. amylovora were also tested in vitro on immature pear slices. In addition bacterial populations in the treated shoots with the chemicals were also determined. According to the data obtained; Streptomycin gave the highest protection both in greenhouse (68,85-95,70%) and in the field (95,60-98,08%) and it was followed by Prohexadione-Ca (greenhouse 16,50-25,20% and field 17,22- 27,58%), Prohexadione-Ca+Tenn Cop 5 E (greenhouse 12,45-25,49% field 25,30%), Benzothiadiazole+Metalaxyl (greenhouse 12,27-16,29%, field 6,38-17,21%), Benzothiadiazole+Metalaxyl+Tenn Cop 5 E (greenhouse 8,38-14,15% field 8,16%), mTenn Cop 5 E (greenhouse 6,57-14,38%, field 6,51-15,95%). The effects of Prohexadione-Ca and Benzothiadiazole+Metalaxyl alone and their combinations with Tenn Cop 5 E in greenhouse and field experiments were not statistically different. Streptomycin treatment yielded the lowest rate of bacterial population on the 5th, 10th, and 15th days after the treatment and inoculation by the pathogen and it was followed by Prohexadione-Ca, Benzothiadiazole+Metalaxyl and Tenn Cop 5 E, repectively.