A critical evaluation of space requirements of existing industrial estates in Izmir
İzmir içindeki mevcut organize sanayi bölgelerinin mekan gereksiniminin eleştirel değerlendirilmesi
- Tez No: 134299
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN SÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Organize sanayi bölgeleri, sanayileşme, sanayi planlaması ve imalat sanayi, Industrial estates, mdustrialization, mdustry planning and manufacturing industry
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
oz Bu tezin temel amacı kurulmuş ve kurulmakta olan toplam 20 organize sanayi bölgesi (OSB) ile Türkiye'de en çok organize sanayi bölgesine sahip İzmir'in imalat sanayi yapısını inceleyerek, 2020 yılı OSB mekan gereksinimini tahmin etmek ve mevcut OSB mekan gereksiniminin eleştirel bir değerlendirmesini yapmaktır. Tezin amacına yönelik olarak Türkiye'nin organize sanayi bölgesi politikası değerlendirilmiştir. Planlı kalkınma dönemi ile birlikte uygulanmaya başlayan 40 yıllık OSB politikasının temel amaçlan; bölgeler arası dengesizliği azaltmak, endüstriyel gelişmeyi kontrol etmek ve yönetmek, işsizliği azaltmak, sanayi bölgelerini kent düzenleyicisi olarak kullanmaktır.Bu çalışmada uygulanan OSB politikası ile yukarıda açıklanan kalkınma planlarındaki OSB politikalarının ne ölçüde gerçekleştirildiği tartışılmış,hangi OSB' lerin başarılı ve başarısız olduğu, ve bu konudaki etkili faktörlerin neler olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Alan çalışmasında, İzmir ili imalat sanayi yapısı ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. OSB'lerin il genelinde yaygınlaştırılmasındaki hedeflerin neler olduğu, OSB politikasında hangi aktörlerin etkili olduğu ve bu aktörlerin OSB kurulmasındaki amaçlarının neler olduğu tartışılmıştır. Bu amaçla faaliyet,inşa ve etüt aşamasındaki OSB'lerin kuruluş amaçları ve teknik özellikleri incelenmiştir.Bundan sonra kurulacak imalat sanayi tesislerinin OSB'lerde yer seçeceği varsayılarak 2020 yılı İzmir ili imalat sanayindeki büyüme ve OSB alam gereksinimi Regression, Arima-Moving average ve Exponential Smoothing-Holt Modelleri, kullanılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ilk olarak, seçilmiş bazı ülkelerin OSB'leri «uygulamaları, OSB'lerin ekonomik avantajları ve OSB'lerin kent ve bölge planlama içindeki yeri ve önemi tartışılmıştır.İkinci olarak, Türkiye'de OSB uygulamasının gelişimine,OSB'lerin hukuki dayanaklarına, kuruluşuna, yer seçimine, yönetimine ve finansmanına dair bilgiler aktarılmıştır.Üçüncü olarak, Türkiye OSB uygulamasının ve sonuçlarının tymir imalat sanayi analiz edilerek, 2020 yılı OSB alan gereksinimi tahmin edilmeye çalışılmış ve İzmir'deki mevcut OSB'lerin atıl kapasite yaratmamasına yönelik politikalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine and evaluate the industrial estates including 20 in total which have been established are currently being establishedJn addition the manufacturing industry will be wxamined and evaluated in relation to the progression of in critical industrial estates.İzmir contains the highest number of in Turkey,hence a detailed evaluation will be made from a critical point of view on the required amount of space for the industrial estate in.Furthermore the policies of industrial estates in Turkey will be a critical aspect of the study. The main objectives of policies of 40 years include; reducing unbalance between regions, controling and directing industrial development, reducing unemployment and using industrial estates as a urban organizenin this study, practiced policies of industrial estete with policies in development plans explained above and how much of these policies has been fulfilled will be discussed.In addition, the questions of which industrial estates have been successful and unsuccessful and the effective factors will be explained. In the case study, structure and historical development of manufacturing industry in İzmir were exarninedVThe objectives of industrial estates to become widespread through the city, what factors have influenced policies of industrial estates and the goals of these actors on establishing industrial estates have been discussed.For this reason, establishment objectives and technical features of industrial estates that were active, on the process of construction and on site analysis stage were also examined. Afterwards, by Regression, Arima-Moving average and Exponential Smoothing-Holt Models expectation of manufacturing industries of Izmir and required space presuming establishments of manufacturing industries and their choice of places in industrial estates were estimated. With this objective first of all; practicing of industrial estates from some choosen countries, economical advantages of the industrial estates and the importance and allocation of industrial estates in urban and region planning were discussed.Second of all; some information was outlined in the development, judicial bases, establishment, location selection, administration and financing of industrial estates in Turkey. Third of all; the critical evaluation of practicing industrial estates in Turket and its results were done.Finally, analysing manufacturing industry of İzmir, space requirement of industrial estate in 2020 was estimated and some policies were proposed regarding the exist ance of industrial estates to avoid creating idle capacity.