Palmitik-stearik asit ötektik karışımının enerji depolama karakteristiklerinin belirlenmesi
Establishment of energy storage characteristics of palmitic-stearic acids eutectic mixture
- Tez No: 134413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Palmitik-stearik asit ötektik karışımı, Faz değişim maddesi, Gizli ısı depolama, DSC analizi, Isıl enerji depolama karakteristikleri, Eutectic mixture of palmitic-stearic acids, Phase change material, Latent heat storage, DSC analysis, Heat energy storage characteristics
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET PALMİTİK-STEARİK ASİT ÖTEKTİK KARIŞIMININ ENERJİ DEPOLAMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ GÜLSEREN BARAN GÖK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 74 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARI Jüri: Prof. Dr. Erdoğan HASDEMİR Jüri: Prof. Dr. Ahmet ALICILAR Jüri: Prof. Dr. Kamil KAYGUSUZ Jüri: Doç.Dr. Bahtiyar MAMEDOV Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARI Bu çalışmada, palmitik asit (PA) ve stearik asit (SA) ötektik karışımının bir gizli ısı enerji depolama ünitesinde ısıl enerji depolama karakteristikleri deneysel olarak belirlendi. Bu çalışma üç aşamada gerçekleştirildi. îlk aşamada, PA-SA ikili karışımı için ötektik bileşim oranı ve karışımın ısıl özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile belirlendi. İkinci aşamada, iç içe geçmiş dikey iki silindir borudan oluşan bir gizli ısı depolama sisteminde depolanan bu ötektik karışımın radyal ve eksenel ısınma-soğuma sıcaklık dağılımları, faz değişim süreleri ve ısı transfer mekanizmaları belirlendi. Son aşamada ise, ısı transfer akışkan borusunun dış yüzeyi ile faz değişim maddesi (FDM) arasındaki ısı transfer katsayısı, ısı boşaltma hızı ve ısı fraksiyonları faz değişim periyotları süresince hesaplandı. Deneylerde, Reynold ve Stefan sayıları deneysel parametre olarak seçildi ve bu parametrelerdeki değişime bağlı olarak elde edilen bulgular tartışıldı. DSC ısıl analiz sonuçları, kütlece %64,2 : %35,8 bileşim oranındaki PA-SA ikili sisteminin 52,3°C'de eriyen ve 181,7 J.g"1 erime gizli ısısına sahip bir ötektik karışım oluşturduğunu gösterdi. Ayrıca, ölçülen ısıl özellikler ve elde edilen ısıl enerji depolama karakteristikleri dikkate alınarak, PA-SA ötektik karışımının iklim şartlarına göre güneş enerjisinin ısıtma amaçlı depolandığı sistemler için potansiyel bir enerji depolama maddesi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ESTABLISHMENT OF ENERGY STORAGE CHARACTERISTICS OF PALMITIC-STEARIC ACIDS EUTECTIC MIXTURE GÜLSEREN BARAN GÖK Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Science Master Thesis, 75 pages Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet SARI Jury: Prof. Dr. Erdoğan HASDEMİR Jury: Prof. Dr. Ahmet ALICILAR Jury: Prof. Dr. Kamil KAYGUSUZ Jury: Doç.Dr. Bahtiyar MAMEDOV Jury: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARI In this study, thermal energy storage characteristics of eutectic mixture of the palmitic acid (PA) and stearic acid (SA) were determined experimentally. This study was carried out at three stages. At the first stage, the eutectic combination ratio and thermal properties of the PA-SA binary system were determined by differential scanning calorimeter (DSC). At second stage, the heating-cooling temperature distributions, phase transition times in radial and axial directions, the heat transfer mechanisms in the mixture, which was stored in a vertical concentric cylindrical two pipes-latent heat storage system, were studied. At final stage, the heat transfer coefficients between the outside wall of the HTF pipe and the phase change material (PCM), the heat recovery rates and heat fractions during the phase change periods were calculated. In experiments, Reynolds and Stefan numbers were selected as experimental parameters and the obtained findings were discussed with respect to the change in these parameters. The DSC thermal analysis results showed that the PA - SA binary system in the combination ratio of 64.2:35.8 wt % forms a eutectic, which melts at 52.3°C and has a latent heat of fusion of 181.7 J.g"1. By considering the measured thermal properties and the established heat energy storage characteristics, it was also resulted that the eutectic mixture of PA - SA is a potential heat storage material for the systems in which solar energy is stored for heating purpose.