Tokat Kazova şartlarında bazı keten (Linum usitatissimum L. ) çeşitlerinin verim ve verim ile ilgili özelliklerinin incelenmesi
Determining of yield and yield components of some linseed (Linum usitatissimum L. ) cultivars under Kazova ecological conditions in Tokat
- Tez No: 134412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Linseed, Limtm usitattssimum L, seed yield, oil ratio
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET TOKAT KAZOVA ŞARTLARINDA BAZI KETEN (Liman usitatissimum L) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİMLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ MustafeÖZDAMAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2003, 85 sayfe Danışman : Doç. Dr. Güngör YILMAZ Jüri : Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZ Jüri : Doç. Dr. Orhan KURT Bu çalışma, 18'i yağlık l'i liflik (Mureş) olmak üzere toplam 19 farklı keten çeşidinin Tokat koşullarında kışlık ve yazlık olarak performanslarının belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışmada Olin, Midin, Fluin, Lirina, Florinda, Floriana, Mureş, McGregor, MikaeL Barbara, Atalanta, Dakota, Linda, Norman, Royal Antares, Flanders, San-85 ve Raulin çeşitleri kullanılmıştır. Deneme 2001-2002 yetiştirme sezonunda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Tokat Kazova'da bulunan deneme tarlasında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede, m2,deki bitki sayısı, bitki boyu, bitki basma dal sayısı, teknik sap uzunluğu, bitki başına kapsül sayısı, kapsül başına tohum sayısı, biyolojik verim, teknik sap verimi, tohum verimi, hasat indeksi, bin tohum ağırlığı, yağ oram ve yağ verimi incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen 19 çeşidin ortalama değerlerine göre m2'deki bitki sayısı 641,6 adet (141-898 adet), tohum verimi 228,8 kg/da (167,5-263,9 kg/da), bitki boyu 69,0 cm (56,4-94,3 cm), teknik sap uzunluğu 45,1 cm (35,6-67,2 cm), bitki başına dal sayısı 6,2 adet (4,0-8,7 adet), bitki başına kapsül sayısı 14,6 adet (7,1-22,4 adet), kapsül başına tohum sayısı 8,3 adet (7,6-9,1 adet), teknik sap verimi 273,5 kg/da (153,9-464,1 kg/da), biyolojik verim 876,3 kg/da (667,3-1 127,3 kg/da), hasat indeksi % 26,7 (% 14,9-32,8), bin tohum ağırlığı 6,7 g (5,3-8,1 g), yağ oram % 35,0 (% 31,8-38,9) ve yağ verimi 80,2 kg/da (54,1-103,1 kg/da) olarak gerçekleşmiştir. Çalışma sonucunda Tokat şartlarında tohumluk keten üretimi için, öncelikli olarak tohum verimleri yüksek olan Floriana (263,9 kg/da) ve Florinda (263,5 kg/da)çeşitleri tavsiye edilmektedir. Anahtar Kelimeler ; Keten, Liman usitatissimum L., tohum verimi, yağ oranı.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT DETERMINING OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME LINSEED (Linum usitattssimum L ) CULTIVARS UNDER KAZOVA ECOLOGICAL CONDITIONS IN TOKAT Mustafe ÖZD AMAR Gaziosmanpaşa University Institute of Natural Sciences, Department of Field Crops Master Thesis 2003, 85 pages Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Güngör YILMAZ Jury: Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZ Jury: Assoc. Prof Dr. Orhan KURT This study has been carried out to determine the performance of 18 oil and 1 fibre linseed cultivars which were sown both in winter and summer in Tokat. The cultivars used in this study were; Olin, Midin, Fluin, Lirina, Florinda, Floriana, Mures, McGregor, Mikael, Barbara, Atalanta, Dakota, Linda, Norman, Royal, Antares, Flanders, San-85 and Raulin. The experiment was organized in a completely randomised block design with three replications at the trial fields of the Faculty of Agriculture in Tokat in the 2001-2002 growing season. The traits investaged in this study were; number of plants per squaremeter, plant height, branch number per plant, height of technical stem, capsule number per plant, seed number per capsule, biological yield, yield of technical stem, seed yield, harvest index, 1000 seeds weight, oil ratio and oil yield. According to the result of the experiment as average values; the number of plants per squaremeter was 641,6 (141- 898 plants), the seed yield was 228,8 kg/da (167,5-263,9 kg/da), the plant height was 69,0 cm (56,4-94,3 cm), the height of technical stem was 45,1 cm (35,6-67,2 cm), the number of branch per plant was 6,2 (4,0-8,7 branchs), the capsule number per plant was 14,6 (7,1- 22,4 capsules), the number of seed per capsule was 8,3 (7,6-9,1 seed), the yield of technical stem was 273,5 kg/da (153,9-464,1 kg/da), the biological yield was 876,3 kg/da (667,3-1127,3 kg/da), the harvest index 26,7 % (14,9-32,8 %), the weight of 1000 seeds was 6,7 g (5,3-8,1 g), the oil ratio was 35,0 % (31,8-38,9 %) and the oil yield was 80,2 kg/da (54,1-103,1 kg/da). As a result of this study indicated that, the cuftivars Floriana (263,9 kg/da) and Florinda (263,5 kg/da) which had the highest seed yield could be recommended for seed production of linseed under Tokat ecological conditions.