Opsiyon problemlerinin kısmi diferensiyel denklemlerle modellenmesi ve nümerik çözümleri üzerine
On models and the solutions of option problems by using partial differential equations
  1. Tez No: 134440
  2. Yazar: REFET POLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Options, American Options, Black-Scholes Equation, Finite- difference Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezde Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan risk yönetimi tekniklerinden Vadeli işlemler, forward, future ve swap işlemleri ana hatlarıyla, opsiyon problemleri ise ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Genel hatlarıyla Opsiyonlar, Opsiyon sözleşmelerinin Değeri ve Fiyatlandınlmasına ait Black-Scholes Opsiyon Değerlenmesi Modeli üzerinde durulmuştur. Amerikan Opsiyon Probleminin Nümerik Çözümü üzerine geliştirilen klasik yöntemler incelenmiş olup, geliştirilmiş olan metotlar kronolojik bir sırada verilmiş ve çözümlere ait sonuçlar karşılaştırılmış, bununla birlikte çözüme ait en iyi yöntem belirlenmeye çalışılmıştır. Tezin son bölümünde ise geliştirilmiş olan yöntemlere ait bilgisayar programlarının sonuçları karşılaştırılmış ve program kodlan tezin sonuna eklenmiştir.Anahtar Sözcükler : Opsiyonlar, Amerikan Opsiyonlan, Black-Scholes Denklemi, Sonlu Farklar yöntemi.
Özet (Çeviri)
In this thesis we used some of the risk management techniques recently known in Turkey. These are the operations of forward, future and swap given in general and option problems given in full details. We studied Options and Black -Scholes Models for Valuing and Pricing of Commodities. We examined the numerical solution techniques of American Option Problems in special. We gave classical methods by chronological order and compared the results of given solutions and also we tried to find out the best method. Finally, we used the Computer Programs to compare the results of the methods which included the computer program codes.