Eurygaster integriceps put. (Heteroptera:Scutelleridae)'in buğday tanelerinde oluşturduğu zarar oranları üzerinde araştırmalar
Investigations on damage rate causes by Eurygaster integriceps put. (Heteroptera:Scutelleridae) on wheat grains
  1. Tez No: 134439
  2. Yazar: EKREM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARSAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eurygaster integriceps, süne, buğday, Scutelleridae, emgi zararı, ağırlık kaybı, çimlenme hızı, çimlenme gücü, Ewygaster integriceps, sunn pest, wheat, Scutelleridae, suction damage, loss of weight, speed of germination, germination capacity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET EURYGASTER WTEGRICEPS PUT. (HETEROPTERA: SCUTELLERIDAE)'İN BUĞDAY TANELERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARAR ORANLARI ÜZERİNDE ARAŞTffiMALAR KAYA, Ekrem Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Yusuf KARS AVURAN Ekim 2003, 75 sayfe Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera: Scutelleridae) buğday tarımını olumsuz yönde etkileyerek ürün ve kalite kaybına neden olan en önemli zararlıdır. Bu araştırmada E. integriceps'' 'm yaygın olarak ekimi yapılan ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidi olan Cumhuriyet 75'in tanelerinde oluşturduğu zarar oranlan belirlenmiştir. E. integriceps' ra tüm nimf dönemleri ve ergMerinin 24±1 saat süreyle 3 adet başakta beslenmesi sonucu tanelerde oluşan emgi sayısı, bin tane ağırlığı, çimlenme hızı ve çimlenme gücü oranlan saptanmıştır. Aynca zararlının tüm nimf ve ergin dönemlerinde farklı sayıdaki bireylerin (0, 3, 6, 9 ve 12 birey) beslenmesi sonucunda oluşan zarar oranlan belirlenerek birey sayısı ile zarar oram arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda birey sayısındaki artış ile tanelerde meydana gelen emgi sayısı 3. nimf döneminden itibaren artış göstermiş, 5. nimf döneminde ise en yüksek düzeye ulaşmıştır. Tanelerdeki emgi sayısına bağlı olarak bin tane ağırlığı, çimlenme hızı ve çimlenme gücü oranlan ise birey sayısının artması durumunda azalmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON DAMAGE RATE CAUSES BY EURYGASTER INTEGRICEPS YUT. (HETEROPTERA: SCUTELLERIDAE) ON WHEAT GRAINS KAYA, Ekrem MSc in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Yusuf KARS AVURAN October 2003, 75 pages The Ewygaster integriceps Put. (Heteroptera: Scutelleridae) is the most important pest in the wheat cultivation areas and leads to losses quality and quantity of yields. In this study the damage rate of Ewygaster integriceps on the variety of wheat (Cumhuriyet 75) grains was determined. At the end of the feeding on tree spike for 24±1 hours, in all nymph stages and adult individuals of Ewygaster integriceps, suction number, 1000 grain weight, speed of germination, germination capacity were determined. Furthermore the damage rates on grains caused by at the end of feeding of the different individual number (0, 3, 6, 9 and 12) in all nymph stages and adults, the relation with the number of pest individual and the rate of damage in post-feeding period was investigated. At the end of these studies the findings showed that the increase of individual number and the number of suction point occured on grain showed an increase from the begining of 3. nymph period and reached to maximum level at the 5. nymph period. Contrary to the increase of individual number the suction point in accordance with the 1000 grain weight, the speed of germination and the germination capacity showed an increase.