Küreselleşme ve Karaburun yarımadası, Akdeniz foku 'Monachus monachus' üzerine araştırmalar
Influence of globalisation on the Mediterranean monk seal 'Monachus monachus' in the Karaburun peninsula
- Tez No: 134441
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Akdeniz Foku {Monachus monachus), Karaburun Yarımadası, Kıyı alanları, Sorumlu Turizm, Globalisation, Mediterranean Monk Seal“Monachus monachus”, Karaburun Peninsula, Coastal areas, Responsible tourism
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET KÜRESELLEŞME VE KARABURUN YARIMADASI, AKDENİZ FOKU“ Monachus monachus”ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Veryeri, Nesimi Ozan Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Erdem Eylül 2003, 66 sayfa izmir, Karaburun Yamnadası'mn doğuda Balıklıova köyü ile batıda Karareis arasında kalan kıyı alanı,“Küreselleşme”kapsamında oluşabilecek etkileri gözlemlemek amacıyla çalışma alam olarak belirlenmiştir. Akdeniz Foku,“Monachus monachus”ve Karaburun Yarımadası ile ilgili özgün veya bilimsel verileri aktaran yerel bireyler, ana bilgi kaynakları olarak belirlenmiştir. Küreselleşme kapsamında, yerel ekonominin kalkmdınlmasmda dünyada yerini alan“sorumlu turizm”ve benzeri yöntem ve hizmetler öngörülebildiğinde, yerel halkın ve yönetimlerin, doğal ve kültürel dokuya uzun vadede sahip çıkacakları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INFLUENCE OF GLOBALISATION ON THE MEDITERRANEAN MONK SEAL“Monachus monachus”IN THE KARABURUN PENINSULA Veryeri, Nesimi Ozan MSc in Center for Environment Supervisor: Prof. Ümit ERDEM September 2003, 66 pages Karaburun Peninsula, near the city of Izmir in Turkey within the coastal borders were identified as working location to conduct a survey on the influences of“globalisation”. Local people giving original information on research area and Mediterranean Monk Seal“Monachus monachus”are the main materials in research activites.“Responsible tourism”model -as a new approach which is making its way throughout the world - should be taken into consideration for the development of the local economy and that this model could enable the local people and the authorities to protect the natural and cultural character of the peninsula for a long period.