Organik ve konvansiyonel olarak üretilmiş üzüm ve incir meyvelerinde kalite değerlendirmesi üzerinde araştırmalar
Research on evaluation of quality in organic and conventional grape and fig fruits
- Tez No: 134482
- Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalite, organik, konvansiyonel, üzüm, incir, resim oluşturma yöntemleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Organik ve Konvansiyonel Olarak Üretilmiş Üzüm ve İncir Meyvelerinde Kalite Değerlendirmesi Üzerine Araştırmalar ÖZTÜRK, Emel Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygun Aksoy Ekim 2003, 77 Sayfa Organik ve konvansiyonel olarak üretilmiş üzüm ve incir meyvelerinde kalite değerlendirmesi ve bu ürünlere özgü resim oluşturma yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmanın amacım oluşturmaktadır. Çalışmada 13 organik ve 9 konvansiyonel örnek üzerinde araştırma yapılmışlar. Balar kristalizasyon yönteminde yapılan optimizasyon çalışmasında, yaş üzümde %3,3, kuru üzümde %1.75, yaş incirde %1.66 ve kuru üzümde %1.25 kullanım için uygun konsantrasyonlar olarak ortaya çıkmıştır. Yükselen resim yönteminde en iyi sonuçlar, yaş üzüm için %20, kuru üzüm için %2.25, yaş incir için %5-10 ve kuru incir için %3.75 konsantrasyonlarında elde edilmiştir. Dairesel kromatogramda, %20 yaş üzüm, %0.75 kuru üzüm, %5 yaş incir ve %3.75 kuru incir için örneği temsil edebilecek uygun örnek konsantrasyonları olarak beelirlenmiştir. İncelenen parametreler arasında en önemli farklılığın elektiriki geçirgenlik (EC) değerlerinde olduğu ve organik örneklerde daha yüksek bulunduğu saptanmıştır. Diğer fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlere göre organik ve konvansiyonel üretim sistemine ait örnekler arasında önemli bir fark bulunmamasına rağmen, resim oluşturma yöntemleri ile organik ve konvansiyonel üretim sistemleri farklı resimler vermişlerdir. Her ürün için gelişitirilebilen bu yöntemlerde bir üründe çok sayıda örnek üzerinde çalışılması önemlidir. Farklı koşullarda yetiştirilmiş örneklere ait resimler elde edilerek bir kütüphane oluşturulabilir. Daha sonra incelenecek ürünün resmi, bu kütüphanedeki resimler ile kıyaslanarak son üründen üretim sistemi ve koşullarına ait bilgilere erişmek mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Research on Evaluation of Quality in Organic and Conventional Grape and Fig Fruits ÖZTÜRK, Emel MSc. in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Uygun AKSOY October 2003, 77 pages Evaluation of quality of grape and fig fruits produced under organic and conventional production systems and development of picture forming methods for these products compose the aim of this research. 13 organic and 9 conventional samples are analyzed. In optimization of copper crystallization tests the concentrations that were found as appropriate were the following: %3.3 in fresh grape, % 1.75 in dried grape, % 1.66 in fresh fig and % 1.25 in dried fig. In rising picture method, %20 for fresh grape, %2.25 for dried grape, %5-10 for fresh fig and %3.75 for dried fig, and in circular chromatogram, %20 for fresh grape, %0.75 for dried grape, %5 for fresh grape and %3.75 for dried fig were obtained as the suitable concentrations which can represent the samples. The results of the analysis showed that mere were significant differences in respect to the electrical conductivity (EC) values and that the values of organic samples are higher than the conventional ones. According to the other physical, chemical and sensory analysis, although there were no marked differences between the organic and conventional samples, they gave different pictures with picture forming methods. In these methods, which need to be developed for each product, to work with a high number of samples is important in order to be representative. By obtaining the pictures of a certain sample produced under different conditions, a library must be established. By comparing the pictures with those in this library, it is possible to determine the production system and conditions from mis end product. Key words; Quality, organic, conventional, grape, fig, picture forming methods