Kimi Avrupa ülkelerindeki küçükbaş hayvan ıslah organizasyonları
Small ruminant breeding organizations in some Europe Union countries
- Tez No: 134483
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: European Union, small ruminant, breeding organization, sheep, goat
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
m ÖZET Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, kaliteli ve yüksek verim alabilmek için etkin küçükbaş hayvan ıslahı organizasyonu zorunlu kılar. Bu amaç, Ziraat Fakülteleri, özel sektör, Tarım Bakanlığı, yetiştirici ve yetiştirici birlikleri gibi kurumların, üretimden pazarlamaya kadar süren bir dizi etkinlikte işbirliği içinde çalışması ile gerçekleşebilir. Sözü edilen kurumlar arasında olan iletişim ve eşgüdümün uyum içinde sürdürülmesi için organizasyonlara gereksinme vardır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, ıslah programını yürütmek üzere örgütlenmiş kurumların önemli rolleri vardır. Amaçlanan ıslah programları, populasyon genetiği esaslarına göre planlanan, çeşitli biyoteknoloji ve bilgi işlem teknolojilerini kapsamaktadır. Ülkemizde, ulusal ve bölgesel bazda uygulanacak bu ıslah programlarının etkili olabilmeleri için, kurumlar arası teknik ve ekonomik yapılanmanın gerçekleştirilmesi için de organizasyonlara gereksinme vardır. Sonuç olarak, kimi Avrupa Birliği ülkelerindeki başarılı küçükbaş hayvan ıslahı organizasyonlarından model olarak ülkemizde uygulanabilir olanlarının seçilmesi, ulusal tarıma önemli katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda bu seçimin ülkemiz koşullarına adaptasyonun sağlanması, tarımımızda önemli bir yere sahip olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de iyi bir ıslah organizasyonuna kavuşmasına katkıda bulunacaktır. Anahtar kelimeler; Avrupa Birliği, Küçükbaş Hayvan, Islah Organizasyonu, koyun, keçi
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Good small ruminant breeding organization is required for better quality and high productivity rate from small ruminant production. This can be achieved in that Agriculture Faculties, Agriculture Ministry, private companies, farmers associations and cooperatives collaborate for improving the sector in all stages, ranging production to marketing. To maintain communication and coordination between these institution with harmony, there should be an organization. The organizations which were found to provide maintaining small ruminant breeding programs have very important role in the sector. This programs contain biotechnological and informative technologies which were programmed on the basis of population genetics. The organizations are also necessary for technical and economical establishment to apply this program effectively in our country, at the national and local basis. In conclusion, it is so useful to select applicable model from successful small ruminant breeding organization in some European Union countries for our national agriculture. Besides, our country can reach a good breeding organization in small ruminant production which has big importance in national agriculture, by the adaptation of our country's conditions of the selected organization type.