Organik ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş çekirdeksiz kuru üzümlerdeki hasarlanma tipleri ile bunların oranlarını saptamada kullanılabilecek yöntemler üzerine araştırmalar
The research on damage index and types of damages on organically and conventionally grown raisins and the methods used to determine these damages
- Tez No: 216107
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru üzüm, hasar indeksi, gümüş nitrat, demir sülfat, OTA, Raisin, damage index, silver nitrate, iron sulphate, OTA
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ülkemiz açısından büyük önemi olan, öncelikli ihraç ürünlerimizden ?Sultani Çekirdeksiz? kuru üzümlerdeki hasarlanmaların tespiti bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Deneme materyali olarak hem organik hem de konvansiyonel olarak üretilmiş kuru üzümler kullanılmıştır. 3 farklı metoddan, gözle bakma, gümüş nitrat ile boyama ve demir sülfat ile boyama, hangisinin optimum yeterliliği sağladığı belirlenmeye çalışılmıştır.Uygulanan 3 farklı hasar tespit yöntemi sonucunda her yöntem için ayrı hasar indeksi hesaplanmıştır. Meydana gelen hasarlar tespit edilirken hormon ve çatlamanın hasarlanma üzerine etkileri ile örnek alınan bölgeler arasındaki farklılıklar da araştırılmıştır.Araştırma sonucunda, demir sülfat (hasarlı tane ort.: 51,53) ve gümüş nitrat (hasarlı tane ort.: 51,21) ile boyamanın gözle bakmaya (hasarlı tane ort.: 45,67) oranla daha yüksek hasar indeksi tespit ettikleri görülmüştür. Araştırmanın; kuru üzümlerde sorun olan okratoksin-A tespitine temel teşkil etmesi açısından önemi de yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the damages on organically and conventionally growth ?Sultanina? raisins which is the one of the most important export good of TURKIYE. As a research material we used both organically and conventionally growth raisins. We tried to find out the optimum method from out of 3 methods which are naked eyed looking, painting with silver nitrate and painting with iron sulphate.We figured out a damage index for each of the 3 methods that we used to determine the damages on raisins. During the damage determining on raisins we considered the hormone usage and types and density of cracks. On the other hand we also considered sample taken areas, where the raisins grown.As a result of this research; we can say that iron sulphate painting (average number of damaged berries: 51,53) and silver nitrate painting (average number of damaged berries: 51,21) determines higher damage index then naked eye looking under binochuler (average number of damaged berries: 45,67). Also the importance of this research is to give a base result for the ochratoxin A which is the one of the most important problems of raisins.