Polimer katkılı seramik yapıştırma harçlarının yapısal ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical and structural properties of tile adhesives
- Tez No: 134494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik yapıştırıcıları, polimer katkılar, polimer ile modifiye edilmiş çimento harcı, çekme yapışma mukavemeti, pull-off deneyi, Tile adhesives, polymer admixtures, polymer modified mortar, tensile adhesion strength, pull-off experiment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
V ÖZET POLİMER KATKILI SERAMİK YAPIŞTIRMA HARÇLARININ YAPISAL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KORKUT, H. Özgül Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kambiz RAMYAR Eylül 2003, 94 sayfa Tez kapsamında polimer katkılı seramik yapıştırıcıların farklı deney yöntemleri ile tespit edilecek mekanik özellikleri arasında istatistiksel bir ilişki kurulması amaçlanmaktadır. Ayrıca seramik yapıştırıcılarının kompozisyonunun farklı hammaddeler kullanılarak modifıye edilmesiyle oluşan söz konusu yapısal değişimlerin, malzemenin mekanik özelliklerine etkisi de araştırılmıştır. Deneylerde dolgu malzemesi olarak kalsit, mermer tozu, kırma kum, doğal silis ve uçucu kül, mineral katkı olarak yine uçucu kül, iki farklı tipte polimer katkı ve priz hızlandırıcı olarak kalsiyum format kullanılmıştır. Çekme yapışma mukavemeti tayini için TS EN 12004' e başvurulurken, eğilme ve basınç mukavemetleri TS 24' e göre hazırlanan ve malzemenin doğasına uygun olarak kürlenen deney numuneleri üzerinde irdelenmiştir. Sonuç olarak çekme yapışma mukavemeti deneylerinde sonuçların değişkenliğini arttıran oldukça fazla parametre olduğu tespit edilmiştir. Çekme yapışma dayanımları ile eğilme ve basınç dayanımları arasında istatistiksel açıdan rasyonel bir ilişki kurulamazken, eğilme ve basınç dayanımlar arasında oldukça güçlü bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF MECHANICAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OF TILE ADHESIVES KORKUT, H. Özgül MSc in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kambiz RAMYAR September 2003, 94 pages In this thesis, it is aimed to find a statistical relation between mechanical properties of tile adhesives which are found by using different test methods. The effects on the mechanical properties are also searched by the modification of the composition of tile adhesives with various types of raw materials. Calcite, marble dust, crushed aggregate, natural silica and fly ash, as filler materials, and again fly ash, as a mineral admixture, two different polymer admixtures and calcium formate, as a chemical admixture, are used in the experimental study. For tensile adhesion strengths, T S EN 12004 is applied while flexural and compressive strength are determined in accordance to TS 24. However some modification is applied in conditions which best fit to the nature of the material. As a result, it is seen that there have been many parameters which increase the variation of the tensile adhesion strength. A rational relation was not found between tensile adhesion strength and flexural or compressive strength although it can be said that there is a strong relation between flexural and compressive strength.