Değiştirilebilir çarklı pompalarda teorik ve deneysel bir araştırma
Theoretical and experimental study of using multiple impellers in a single vertical turbine pump bowl
- Tez No: 134493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgıç pompalar, derinkuyu pompalan, araçanak, çark, pompa, submersible pump, deep well pump, VTP, bowl, impeller, pump
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET DEĞİŞTİRİLEBİLİR ÇARKLI POMPALARDA TEORİK ve DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA DUYMUŞ, Ender Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Ağustos 2003, 83 sayfa Türkiye'de imal edilmekte olan dalgıç ve derinkuyu pompalarında, genellikle, bir tip araçanak ve bu araçanağa uygun tek çark kullanılmaktadır. Halbuki, aynı ara çanağı kullanan farklı çarklar ile, pompanın, sadece çarkı değiştirilerek geniş bir debi aralığında daha verimli çalışması sağlanabilir. Bu amaca uygun olarak, bu çalışmada, bir derin kuyu pompası ve bu pompaya ait değişik debide en iyi verimde çalışan üç adet çark tasarlanmış, imal edilmiş; denenmiş ve bulunan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THEORETICAL and EXPERIMENTAL STUDY of USING MULTIPLE IMPELLERS IN A SINGLE VERTICAL TURBINE PUMP BOWL DUYMUŞ, Ender M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR August 2003, 83 pages Usually, one type of impeller is used in a vertical turbine pump or submersible pump bowls in Turkey. To increase the high efficiency range of pumps by using multiple impellers in a single bowl is investigated in this study. Basis of theoretical design of vertical turbine pump impellers and bowls are discussed and a sample multi impeller pump stage is manufactured and tested.