Tütün (Nicotiana tabacum L. varyete: Karabağlar) bitkisinde GH Drip Fertilizers (Ani etkili yaprak gübresi''in fizyolojik etkileri üzerine bir araştırma
A Research on the physiological effects of GH Drip Fertilizers (Sudden effective leaf fertilizer) in tobacco (Nicotiana tabacum L. var: Karabağlar)
- Tez No: 134495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Nicotiana tabacum L, GH Drip Fertilizers, plant fertilizer
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET TÜTÜN ( Nicotiana tabucum L.varyete: Karabağlar ) BİTKİSİNDE GH DRD? FERTİLİZERS ( ANİ ETKİLİ YAPRAK GÜBRESİ )'İN FİZYOLOJİK ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. KIRTAŞ, Ali İhsan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Meliha GEMİCİ Eylül 2003, 99 Sayfa Bu çalışmada Aydın'ın Karacasu İlçesi,Ataeymir Kasabası'nda yetiştirilen ( Nicotiana tabacum Lvaryete: Karabağlar ) tütün bitkisinde önerilen ve önerilen dozların dışındaki ( Yansı, iki katı ve kontrol ) dozlarda bitki besin maddesi olan GH DRIP FERTILIZERS uygulanmıştır. Şaşırtmadan önce fidelikte birer hafta arayla iki uygulama, şaşırtmadan sonra yine tarlada birer hafta arayla iki uygulama olmak üzere toplam bitkiler üzerinde dört uygulama yapılmıştır. GH DRIP FERTİLİZERS' in bitki verimi ve kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Uygulama grupları arasında belirgin farklılıklar gözlenmiştir. Önerilen dozun dışında giderek artan dozlarda uygulama yapmak veya aşın mineral ile bitkileri beslemek, kök ve gövde verim özelliklerinde verimin azalmasına neden olmaktadır. ( Kök ve gövde boylan, kök ve gövde yaş-kuru ağırlıkları gibi.) Yine önerilen dozda uygulama yapmanın sonucunda en fazla yaprak alanına ulaşıldığı gözlenmiştir. Klorofil analiz sonuçlarına göre fidelik uygulamasında kontrole göre kl-a, kl-b ve toplam klorofil miktarında artış görülmüştür. Tarlauygulamasında kontrole göre en fazla kl-a artışı önerilen dozda görülmektedir. Aynı şekilde kontrole göre bitkilerde en fazla kl-b, toplam ki. ve karotenoid miktarındaki artış, tarla uygulamasında önerilen dozda gözlenmektedir. Fidelik + Tarla uygulamasında hem kl-a hem de kl-b miktarında önerilen dozda bir azalış, diğer iki dozda bir artış gözlenmiştir. Hem fidelikte hem de tarlada bu kimyasal uygulandığında bütün bitki gelişim özelliklerinde ( Gövde, kök kuru-yaş ağırlıkları, boylan, yaprak alam, yaprak sayısı vb.) ve verimde bir azalış gözlenmiştir. Bu da bitki bünyesinde aşın mineral birikmesinin toksik etki yaptığı sonucuna varılmasına sebep omuştur. Bu nedenle çalışmamız sonuçlarına göre kimyasalın hem fidelikte hem de tarlada uygulanmaması gerektiği tarla koşullarında ve önerilen dozda yapılan uygulamanın verim ve kaliteyi arttırdığı kanısına varılmasına neden olmuştur. Araştırmada kullanılan deneysel kimyasalın doğru bir şekilde kullanılması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceği ( Üreticilerin bu konuda eğitimli ve bilinçli olmaları şartıyla ) GH Drıp Fertilizers'in pazarlanabilen kaliteli ve verimli tütün yetiştirilmesi açısından gerek üretici gerekse ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Nicotiana tabacum L., GH Drıp Fertilizers Bitki gübreleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF GH DRIP FERTILIZERS ( SUDDEN EFFECTIVE LEAF FERTILIZERS TOBACCO (Nicotiana tabacum L.vanKarabağlar ) KmTAŞ,AU İhsan Supervisor : Yrd.Doç.Dr.Meliha GEMİCİ September 2003, 99 Page GH DRIP FERTILIZERS, plant nutrient, have been used at suggested and out of suggested dose ( half, double and control) for the tobacco grown in Ataeymir,the village of Karacasu of Aydın. Four applications,two of which were held two weeks in succeed after transplanting and the other two of which were held two weeks succeed before transplanting, were carried out over the plants. Effects on plant productivity and quality are investigated.Its observed that there have been certain differences among the applications groups. It causes to decrease in the productivity of the root and the stem if out of suggested dose or over-dose is used. (The length of the root and the stem, the weight of dry-wet root and stem.) But yet, when application at suggested dose, it was observed that the surface of the leaf was the largest. At the results of chlorophyll analysis, there has been an increase in the total quantity of chlorophyll and chl-a, chl-b in the seedling compared with the control. There has been the most increase of chl-a in the suggested dose in the field application. In the same way, it is obsreved that quantity of chl-b, total chl and carotenoid at plants at suggested dose are highly increased compared with the control Both the quantity of chl-a and chl-b has decreased at suggested dose whereas it has increased at other two doses, during the seedling and field application.VI When this chemical was used in both seedling and field stages, there has been a decrease in all plant developments and productivity. ( Stem, root, dry-wet weight, length, the width of leaf and the number of leaf etc.) Toxic effect has been found as a result of over-mineral accumilation in the plant body. For this reason, according to the results of our work, this chemical should not be used both in seedling and field; and thus, the application, carried out in field situations and at suggested dose, made us think that it increased productivity and quality. When the experimental chemical is used correctly, positive results can be seen (on condition that farmers are well educated). It has been concluded that GH Drip Fertilizers will help to grow good quality and productive tobacco for the market. This will contributes both country and farmers economy.