Türkiye'de bulunan iki azolla genotipinin türlerinin ve bazı özelliklerinin saptanması
Determination of some features and two azolla genotype species from Turkey
- Tez No: 134499
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. MİTHAT GEVREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azola, morfolojik, anatomik, fizyolojik, kimyasal, Türkiye, Azolla, morphologic, anatomic, physiologic, chemical, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE BULUNAN İKİ AZOLA GENOTİPİNİN TÜRLERİNİN VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI AYSEL, Fulya Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mithat Nuri GEVREK Şubat 2003, 78 sayfa Bu tezde, Türkiye'de bulunan iki azola genotipinin türlerinin ve bazı özelliklerinin saptanması çalışılmıştır. Türkiye'nin Trakya bölgesinde yayılış gösteren A. filiculoides Lam. türünün taksonomik özellikleriyle, İzmir- Menemen bölgesine aşılanan egzotik A. mexicana Presi, türünün karşılaştırmalı bilgileri sunulurken, ek olarak, Türkiye kökenli olan taksonun kesin tespitinin yapılması amaçlanmıştır. Bunun yanında, yerli ve egzotik taksonun Türkiye koşullarında yetiştirilme ve kullanılma imkanları ile zirai kullanımı hakkında bilgilerde aktarılırken, A. filiculoides Lam. türünün yaşam döngüsündeki şüpheli yerler de aydınlatılmaya çalışılmıştır. Yine, her iki taksonun morfolojik, anatomik, fizyolojik ve kimyasal özellikleri de karşılaştırmalı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF SOME FEATURES AND TWO AZOLLA GENOTYP SPECIES FROM TURKEY AYSEL, Fulya MSc in Field Plants Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mithat Nuri GEVREK February 2003, 78 pages In this thesis, determination some features and two Azolla genotyp species from Turkey has been studied. As comparativelly, taxonomic features and distiribution of A. filiculoides Lam. at Thrace region of Turkey and egsotic species A. mexicana Presl. inoculated to region İzmir-Menemen have been given. In addition, final determination of taxa with Thrace origine from Turkey has been aimed. Also, growth conditions at Turkey of original {A. filiculoides Lam.) and exotic species {A. mexicana Presl.) and uses of them in agriculture has been present. As detail suspicious knowledge on the life-history of A. fluculoides Lam. has been explained. Properties of, morphologic, anatomic, physiologic and chemical of two species has also been given, comporativelly.