Bazı buğdaygil dane yemlerinin ekstrakt viskoziteleri ile pH değerlerinin saptanması
Determination of extract viscosity and pH value of some cereals
- Tez No: 134498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN KIRKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barley, wheat, water soaking, autoclaving, extract viscosity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
m ÖZET BAZI BUĞDAYGİL DANE YEMLERİNİN EKSTRAKT VİSKOZİTELERİ İLE pH DEĞERLERİNİN SAPTANMASI AHMED, Sami Mahdi Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Figen KIRKPINAR Şubat 2003, 93 sayfa Bu tezde bazı arpa ve buğday varyetelerinde, öğütme derecesi, varyete, suda bekletme ve otoklavlama muamelelerinin ekstrakt viskozitesi ve pH değeri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Öğütme derecesi; su, alkali ve asit ekstrakt viskoziteleri üzerine önemli etkide bulunmuştur. Genel olarak 0,5 mm'lik öğütme derecesinde 1 mm'lik öğütme derecesine göre daha yüksek viskozite elde edilmiştir. Suda bekletme ve otoklavlama muameleleri su, alkali ve asit ekstrakt viskozitelerinin yükselmesine ve pH'nın düşmesine neden olmuştur. Genel olarak buğday varyetelerine göre arpa varyetelerinin ekstrakt viskoziteleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, varyeteler arasında önemli farklar bulunmuştur. İncelenen ekstrakt viskozite yöntemleri arasındaki korelasyon pozitif ve yüksek bulunmuştur. Anahtar sözcükleri: Arpa, buğday, suda bekletme, otoklavlama, ekstrakt viskozite.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF EXTRACT VISCOSITY AND pH VALUE OF SOME CEREALS AHMED, Sami Mahdi MSc, Zootechnology Department Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Figen KIRKPINAR February 2003, 93 pages In this theses, effect of grinding, variety, water soaking and autoclaving treatments on extract viscosity and pH value in some wheat and barley varieties is determined. It has been found that grinding has a prominant effect on water, alkali & acid extract viscosities. In general, higher viscosity was yielded in 0.5mm ground in contrast to 1mm ground. Water soaking and autoclaving treatments has caused water, alkali & acid extract viscosities to increase and pH to decrease. Generally, in contrast to wheat varieties, extract viscosities of barley varieties has been found to be higher. Significant variations is found among varieties. It is observed that correlation among tested extract viscosity methods was positive and high.