TV'lerde kullanılabilecek 45-860 MHz arasında çalışan tuner tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of tuner working at 45-860 MHz for TVs
- Tez No: 134503
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKALP KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tuner, Empedans eşleme, RF filtresi, Demodulator, imaj sinyal reddi, Tuner, Impedance Matching, RF Filter, Demodulator, Image Signal Rejection
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
IV ÖZET TV'LERDE KULLANILABİLECEK 45-860 MHZ ARASINDA ÇALIŞAN TUNER TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ALAKUŞ, Rasim Saltuk Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Yrd. Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Temmuz 2003, 43 sayfa RF konusu uygulama alam olarak geniş bir konu olmakla birlikte Türk sanayisinde ürüne yönelik çalışmalar yaygın değildir. Son yıllarda ülkemizde giderek üretimi artan, tüketim elektronik (Consumer electronics) ürünleri, RF cihazlar içermekte, bu cihazlar büyük ölçüde yüksek maliyetle ihraç edilmektedir. Yaptığımız tezde RF konusunda uygulamalı bir çalışma yapılarak, RF cihazlarının önemli bir elemanı olan TV tuner modülü gerçekleştirildi. Yapılan çalışmada dünyada ulaşılan en son teknolojiler göz önüne alındı. Detaylı araştırmalar ile belirlediğimiz tuner konsepti ile, RF teknolojisinde önemli yer tutan empedans eşleme, RF filtreleri, RF yükseltgeçler, layout bağımlı dizayn, simetrik-asimetrik sinyaller, sinyaller arası karışım incelendi. Orcad çizim programı ile sanayide üretilebilecek standartta prototip tuner hazırlandı. Tünerde kullandığımız devreler bilgisayar ortamında analiz edilip, prototip tuner ile simulasyon sonuçları karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF TUNER WORKING AT 45-860 MHz FOR TVs ALAKUŞ, Rasim Saltuk MSc. in Electronic Engineering Department Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gökalp KAHRAMAN July 2003, Pages 43 Although RF design has broad range of applications, RF products are rarely produced in Turkish Electronics Industry. Lately, consumer elecronics manufacturers increased their production volumes where RF equipments are used in these products. However, most of the RF equipments used are imported with high costs. In our thesis, we have made a project on TV tuner module which is an important item of RF equipments. In our study we have considered the latest technologies for tuner implementation. With the final concept which we have decided, we have analized some important aspects of RF technology like, impedance matching, RF filters, RF amplifiers, layout related design isues, symmetric-asymmetric signals, signal interferances. By using Oread design program we have implemented a prototype tuner which can be produced in the industrial standards. We have simulated the circuits by computer program and compared the performance of the prototype tuner with the simulation results.