Sağlık kayıtlarının izlenmesinde akıllı kart kullanımı
Use of smart cards in health records
  1. Tez No: 134508
  2. Yazar: GEYLANİ KARDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kart, sağlık bilgi sistemleri, dağıtık nesne protokolü, Smart card, healthcare information system, distributed object protocol
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
V ÖZET SAĞLIK KAYITLARININ İZLENMESİNDE AKILLI KART KULLANIMI KARDAŞ, Geylani Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan TUNALI Ağustos 2003, 227 sayfa Akıllı kartlar, içerisinde bilgi depolayan ve bu bilgiyi işleyen, taşınabilir birer entegre olarak bilgi sistemlerinde kullanılmaktadır. Özellikle sağladıkları güvenlik ve hızlı bilgi erişimi olanakları sayesinde bu kartların bir çok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de bilgi taşıma medyası olarak yer alması son dönemde oldukça popüler hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında; akıllı kartlara dayalı bir sağlık sistemi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Sistem bir hastane bünyesinde; bilgi akışında akıllı kartların kullanılmasını ve yine tez kapsamında hazırlanan dağıtık bir protokol üzerinden bilgi alışverişinin sağlanmasını içermektedir. Sistemde, hastaların ve doktorların sahip olacağı iki ayrı akıllı karta ait kart yazılımları hazırlanmıştır. Hastalara ait akıllı kartlar üzerinde hasta kişisel bilgileri dışında genel sağlık bilgileri de yer almakta; doktorlar da kendilerini sisteme tanıtan akıllı kartları sayesinde hasta kartlarındaki bilgileri kullanarak işlem yapabilmektedirler. Sistem dağıtık nesne protokolü üzerinde, istemciler ve veritabanı sunucuları arasındaki bilgi alışverişi sırasında kartlarda yer alan şifreleme ve imzalama anahtarları kullanılmaktadır. Sistem, nesneye dayalı mimari ve tasarım desenleri kullanılarak Java platformunda hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT USE OF SMART CARDS IN HEALTH RECORDS KARDAŞ, Geylani MSc. in International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan TUNALI August 2003, 227 pages Smart cards are used in information technologies as portable integrated devices with data storage and data processing capabilities. As in other fields, smart card use in health systems became popular due to their increased capacity and performance. Their efficient use with easy and fast data access facilities leads to implementation particularly widespread in security systems. In this thesis, a smart card based healthcare system is designed and implemented. The system includes smart card usage in data flow and provides data communication via a distributed protocol which is also designed in this thesis. Two smart card software modules are implemented which run on patient and healthcare professional smart cards respectively. In addition to personal information, general health information about the patient is also loaded to patient smart card. Health care providers use their own smart cards to be authenticated on system and to access data on patient cards. Encryption keys and digital signature keys stored on the system smart cards are used in secure and authenticated data communication between clients and database servers over system's distributed object protocol. System is developed on Java platform by using object oriented architecture and design patterns.