Türkiye'de odunsu süs bitkisi ithalatının teknik ve yasal yönlerden değerlendirilmesi
Evaluation of the import of woody ornamental plants in terms of technical and legal aspects in the Turkey
- Tez No: 134509
- Danışmanlar: PROF. DR. İLÇİN ASLANBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: îthalat, Süs bitkisi, ithalat yasası
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE ODUNSU SÜS BİTKİSİ İTHALATININ TEKNİK VE YASAL YÖNLERDEN DEĞERLENDİRİLMESİ OKUTGAN,Yurdanur Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.İlçin ASLANBOĞA Eylül 2003, 84 sayfa Son yıllarda, yurtdışında süs bitkileri üretim ve yetiştirme tekniklerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.Bu gelişmelere bağlı olarak istenilen form, kalite, kantite ve boyutta bitki temin edilebilmesi sağlanmıştır. îç piyasada yurtdışında üretilen bu bitkilere yoğun bir talep oluşmuş, bunun sonucunda da ithalata yönelinmiştir. Ülkemize yurtdışından bitki girişini kontrollü bir şekilde gerçekleştirebilmek amacıyla, süs bitkisi ithalatı yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara, devlet tarafından birtakım yasal zorunluluklar getirilmiştir. Bu tezde, ithal edilen süs bitkilerinin yurtdışındaki üretici firmadan ülkemize gelinceye kadar ki sürecin teknik ve yasal bir çerçevede değerlendirilmesi yapılmış, ithalatın sebep ve sonuçlan ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATION OF THE IMPORT OF WOODY ORNAMENTAL PLANTS IN TERMS OF TECHNICAL AND LEGAL ASPECTS IN THE TURKEY OKUTGAN,Yurdanur MSc of Landscape Architect Supervisor: Prof.Dr.İlçin ASLANBO?A September 2003, 84 page In the last years, there has been some important improvements at the overseas to grow and produce woody ornamental plants by using different technices. It is available now to assure a product with certain measurement, quantity and quality thanks to the improvements. The demand of this woody ornamental plants which is produced by overseas has been increased. Result of this, domestic market has been going toward import. The goverment has made some laws and regulation in order to control the imported of woody ornamental plants for people and firms who wants to import it. In this thesis; Evaluation of the process of imported ornemantel plants between producer company and our country had been done technically and legally. Reasons and result of imports had been exposed. Key words : Import, Woody ornamental plants, Import regulations