İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde seçilmiş bir grup süt sığırı işletmecisinin kimi başarı ölçütleri üzerine bir araştırma
A Research on some success indicators for group dairy cattle farmers selected in Kemalpaşa area of province of İzmir
- Tez No: 134510
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt inekçiliğinde başarı ölçütleri, Süt inekçiliğinde brüt marj vb, Some Indicators in dairy cattle, Gross margin in dairy cattle enterprise
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET İZMİR İLİ KEMALPAŞA İLÇESİNDE SEÇİLMİŞ BİR GRUP SÜT SIĞIRI İŞLETMECİSİNİN KİMİ BAŞARI ÖLÇÜTLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SEVİM, Şenay Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY Temmuz 2003, 87 sayfa Bu araştırma İzmir İli Kemalpaşa ilçesinde, süt sığırcılığı yapan 65 adet işletmede gerçekleştirilmiştir. Siyah Alaca Kültür ırkı süt inekleri üzerine yapılan çalışmada, kimi teknik ve ekonomik başarı ölçütleri ortaya konmuştur. Özellikle sağmal inek başına, yıllık süt verimi vb. başarı ölçütleri saptanmıştır. Araştırmada süt sığırcılığının yaygın olarak yapıldığı Kemalpaşa ilçesinin dört köyündeki, işletmelerden anket yoluyla elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışmada kültür ırkı süt inekçiliği yapan işletmecilerin, teknik bilgi düzeyleri, deneyimleri bilhassa, işletmelerin soykütüğü, aşım takvimi, hayvan besleme, yaşama payı, verim payı vb. konuları kapsayan konulardaki mevcut durumları ve işletmecilerin bilgi düzeyleri ve ihtiyaçları ortaya konulmuştur. Çalışmada, ayrıca aynı ırklaVI süt sığırcılığı yapan kimi ülkelerdeki, süt verimleri vb. başarı ölçütleri ile karşılaştırmalar yapılarak, önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON SOME SUCCESS INDICATORS FOR GROUP DAIRY CATTLE FARMERS SELECTED IN KEMALPAŞA AREA OF PROVINCE OF İZMİR SEVİM, Şenay Msc.in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan OKTAY July 2003, 87 pages This research is conducted with the primary data collected from 65 dairy farms in Kemalpaşa in İzmir. The research is about Holstein exotic breed's dairy cows. Study some technical and economical achievement criteria such as annual milk production per dairy cows are stated in the study. The data collected by interviews in four villages at Kemalpaşa, which are having the most dairy farms. The data were analyzed and interpreted. The current situation and knowledge levels and requirements related to technical information levels of culture race dairy farms experience and especially herd-book, insemination calendar, animal breeding,vm maintenance requirement, production requirement is made of with other countries according etc. According to the results of the analysis some suggestions are proposed.