Düzlem dışı düzgün yayılı yüke maruz kompozit levhada elasto-plastik gerilme analizi
Elasto-plastic stress anlaysis of composite laminated plates in transversly loading
- Tez No: 134512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal matriksli kompozit, Elasto-plastik gerilme analizi, Sonlu elemanlar metodu, Artık gerilmeler, Metal matrix composite, Elasto-plastic stress analysis, The finite element method, Residual stresses
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
V ÖZET DÜZLEM DIŞI DÜZGÜN YAYILI YÜKE MARUZ KOMPOZİT LEVHADA ELASTO-PLASTİC GERİLME ANALİZİ AKTAŞ, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ Bu çalışmada; elastik-plastik, elastik ve artık gerilmeler ile plastik bölge yayılımını farklı plastisite modelleri ile belirlemek için ankastre çelik fiber takviyeli alüminyum metal matriksli levha incelenmiştir. Levhalar simetrik veya antisimetrik olarak farklı oryantasyon açılarında takviyelendirilmiş 4 ortotropik tabakanın yapıştırılması ile oluşturulmuştur. Levhalar ankastre sınır koşullarına sahip olup 64 eleman ve 289 düğüm noktasına sahiptir. Levhalar üniform düşey yayılı yüke maruz bırakılmıştır. Yükleme levhanın akma noktasından itibaren her yük adımında kademeli olarak arttırılmıştır. Yükleme adımlan 400, 500 ve 600 şeklinde seçilmiştir. Sonlu elemanlar metodu ve birinci dereceden kayma deformasyon teorisi kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözüm için dokuz düğümlü Lagrange sonlu elemanları kullanılmıştır. Problem çözümü için Fortran 90 programlama dili kullanılarak bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Simetrik ve antisimetrik levhalarda akmanın oluştuğu yüzeye göre; plastik bölge yayılımları incelenmiştir. Tüm plastisite modelleri ve tabakaların farklı konfigürasyonları için akma noktaları, plastik bölge yayılımları, elastik-plastik, elastik ve artık gerilme bileşenleri karşılaştırılmıştır. Oryantasyon açısının, şekil değiştirme sertleşmesi parametresinin (n), sertleşme parametresinin (K) ve fiber yönündeki elastisite modülünün tabakalanmış kompozit levhaların elastik-plastik, elastik, artık gerilme bileşenleri ve plastik bölge yayılması üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ELASTO-PLASTIC STRESS ANALYSIS OF COMPOSITE LAMINATED PLATES IN TRANSVERSLY LOADING AKTAŞ, Mehmet MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Asist. Prof. Dr. Hasan YILDIZ In this study; steel fiber reinforced aluminum metal matrix laminated clamped composite plates are investigated to obtain elastic- plastic, elastic and residual stresses and the growth of plastic zone by using different plastisite models such as Ludwick, Holloman, Barlat. Laminates are composed of four orthotropic plates oriented with different angles in symmetric and antisymmetric manner. The plates are meshed into 64 elements and 289 nodes with clamped boundary conditions. Laminate plates are subjected to a transverse uniform load. Loading i s gradually increased from yield point of the plate to 400, 500 and 600 loading steps. Numerical solution is performed by using the finite element method and first-order shear deformation theory. For solution Lagrange elements with nine nodes are used. Fortran 90 program language is selected to develop computer program to solve the problem. The growth patterns of the plastic zones in the symmetric or antisymmetric laminates are illustrated for the yielding surfaces. Yielding points, the growth patterns of the plastic zones, elastic-plastic, elastic and residual stress components are compared for different configurations of the plate for all plastisity models. The effects of orientation angle, strain hardening parameter, hardening parameter and Young's modulus of fiber direction on the elasto-plastic, elastic, residual stress components and growth of the plastic zones of laminated composites plates are investigated.