One dimensional step guidance of a dynamic load avoiding residual vibrations with a computer controlled hydraulic servo drive
- Tez No: 13452
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDAT BAYSEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik devre, Servovalf, Ara birim, Artık titreşimler, Dinamik yük.Hız'şoku
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET DİNAMİK BİR YÜKÜN ARTIK TİTREŞİMLERİNİN ÖNLENEREK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK SERVO TARAFINDAN TEK BOYUTTA SÜRÜLMESİ Semih TILFARLIOGLU Yüksek Lisans Tezi Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sedat BAYSEÇ Mart 1991, 89 sayfa Teknolojinin gelişmesi insanlara ucuz ürünler ve daha iyi bir yaşam sağlar. Teknolojideki en son gelişmelerden biri tasarım, imalat ve diğer uygulamalarda bilgisayarın, özellikle de mikrobilgisayarl arın kullanılması olmuştur. Bunun bir sonucu olarak kalifiye işgücü, iş kazaları ve imalat maliyetleri düşmüş ürünlerin kalitesi ve imalattaki verim artmıştır. Daha iyi imalat ve işlem koşulları iyi kontrol edilmiş sistemleri gerektirir. Bu çalışmada iyi kontrol edilmiş bir sistemin bir örneğinin kurulması amaçlanmıştır. Sistemin güç kaynağı olarak hidrolik güç seçilmiştir. Hidrolik sistemler karmaşık sistemlerdir. Fakat endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Sistemlerin mekanik titreşimleri, her zaman problem yaratırlar ve iyi kontrol edilmiş bir sistem elde etmek için önemlidir. Bundan dolayı dinamik bir yükün artık titreşimlerinin önlenerek bilgisayar kontrollü hidrolik servo taraf ırtidan tek boyutta sürülmesi çalışma konusu olarak seçilmiştir.Bu çalışma üç kademeye ayrılabilir. Birinci kademede bir hidrolik devre kurulmuştur. ikinci kademenin amacı hidrolik devre ile sayısal bir bilgisayarın iletişimini sağlamaktır. Bu iki kademenin sonunda amaçlanan gerçek bir sistem ve matematik modeli elde etmektir. Son kademe dinamik bir yükün artık titreşimlerinin önlenmesiydi. Bu amaç için hidrolik bir pistonun ucuna üzerinde yük bulunan bir yaprak yay bağlanmıştır. Bu yayın artık titreşimi hareket başladıktan sonra yayın hızının sıfır olduğu yerlerde pistonun durdurulması ile önlenebil inir. Fakat bu yöntemde zamana bağlı kalmak sözkonusudur. Bu problem de hız soku uygulanarak önlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ONE DIMENSIONAL STEP GUIDANCE OF A DYNAMIC LOAD AVOIDING RESIDUAL VIBRATIONS WITH A COMPUTER CONTROLLED HYDRAULIC SERVO DRIVE Semih TILFARLIOGLU M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sedat Bayseç March, 1991,88 Pages Development of technology provides low cost products and better life for people. One of the latest developments in technology is the usage of computers especially microcomputer for designing, manufac tur ing and processing. As a result, necessity of qualified labor, industrial accidents and manufacturing costs are reduced. And, quality of products and efficiency of manufacturing are increased. For better manufacturing and processing conditions, well controlled systems are necessary In this study, to set an example of well controlled system is aimed. Hydraulic power is selected as power supply of system. Hydraulic systems are complex. But they are used widespreadly in industry. Mechanical vibration of systems always creates problems and two obtained a. well controlled system it should be prevented. Therefore“one dimensional step guidance of a dynamic load avoiding residual vibrations with a computer controlled hydraulic servo drive ”is selected as the work subject. IllThis study can be categorized into three steps. In the first step a hydraulic circuit was set. Communication between hydraulic circuit and a digital computer was obtained in the second step. At the end of these two steps, the aimed real system and its mathematical model is obtained. To prevent residual vibration of dynamic load was the final step. For this purpose a load on a torsional spring was Joined to the end of the hydraulic actuator. Vibration of this spring was prevented by stopping actuator when spring velocity was zero. This is a time dependent solution. But we need a time independent solution. Velocity shock method provides this requirement. Keywords : Hydraulic circuit, Servo valve, interface, Residual vibrations, Dynamic load, Velocity. IV