Computer simulation of the long-term performance of a summer air conditioning system with a man -made sea sonal thermal energy store
Sezonluk yapay ısıl enerji depolamalı yaz klima sisteminin uzun dönem performansı bilgisayar simülasyonu
  1. Tez No: 13451
  2. Yazar: MURTAZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAZHAR ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ısıl depolama, enerji depolama, ısıl enerji depolama soğuk enerji depolama, sezonluk ısıl enerji depolama. iv, thermal storage, energy storage, thermal energy store, cold storage, seasonal thermal energy store. ni
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET SEZONLUK VAPAV İSIL ENERJİ DEPOLAMALI VAZ KLİMA SİSTEMİNİN UZUN DÖNEM PERFORMANSI BİLGİSAYAR SİMULASYONU YILDIRIM, Murtaza Yüksek Lisans Tezi, Malana Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mazhar UNSAL Şubat 1991, 97 Sayfa Bu çalışmada, sezonluk yapay ısıl enerji depolamalı yaz klima sisteminin model lenmesi ve bilgisayar simulasyonu yapılarak sistemin uzun dönem performansı incelenmiştir. Sıcak veya soğuk zamanlarda soğutma ünitesinin çalıştığı iki ayrı sistem modeli erimiştir. Modellerin performansları günlük ve sezonluk depolama için incelenmiştir. Her iki modelde de, soğuk hava doğal soğuk enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Sıcak zamanlarda çalışan modelde, soğuk hava ile depodaki su soğutulmuş ve bu su klimanın çalıştığı zamanlarda klimanın kondanserinin tamamen veya kısmen soğutulmasında kullanılmıştır. Diğer modelde ise soğutma ünitesi soğuk havada çalıştırılarak depodaki su soğutulmuştur. Böylece kondanser doğrudan soğuk hava ile soğutulmuş oldu. Klimatize edilen ortam ise, gerektiğinde depodaki soğuk su depo ile fan-koiller arasında dolaştırılarak soğutuldu. Bu çalışmada, Fortran 77 bilgisayar dilinde bir program hazırlandı, ve bu program kullanılarak, her iki modelin gerek birbirleri ile gerekse klasik sistemle karşılaştırılmaları Isıl Verimlilik Katsayıları (COP) yardımı ile yapıldı. Ayrıca, her iki sistemin elemanlarının COP'lari üzerine etkileri incelendi. /?'
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF THE LONG-TERM PERFORMANCE OF A SUMMER AIR CONDITIONING SYSTEM WITH A MAN-MADE SEASONAL THERMAL ENERGY STORE YİLDİRİM, Murtaza M. S. In Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mazhar ÜNSAL February 1991, 97 Pages Modelling and computer simulation of the long-term performance of a summer air conditioning system with a man-made seasonal thermal energy store is the subject of this investigation. The performance of two different models as hot and cold time active systems were investigated for daily and seasonal storage. In both cases, winter air is the natural source for cooling. For hot time active system, the cold storage tank is cooled by low temperature atmospheric air via an air/water heat exchanger and the air conditioning system condenser is cooled fully or partially by the water in the cold storage tank during hot time when the air conditioning system is operational. In cold time active system, the air conditioning system is operational at cold time. The condenser is cooled by cold time atmospheric air. Water is cooled and stored during cold time.The water is then circulated between the tank and fan-coils. The purpose of this study is the estimation of the effect of systems components cm the coefficient of performance (COP) by an interactive computer program that is prepared in the Fortran 77 language. Results of these two models are compared with the results of a conventional system.