Kültür mantarında bakteriyel benek (Pseudomonas tolaasii) hastalığının biyolojik kontrolünde antagonistlerin kritik konsantrasyonlarının saptanması üzerinde bir çalışma
A Study on the determination of critical concentration of antagonistic bacteria for biological control of bacterial blotch disease (Pseudomonas tolaasii) of cultivated mushroom
  1. Tez No: 134527
  2. Yazar: MELTEM GEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür mantarı (Agaricus hisporus), Bakteriyel (Kahverengi) Benek, Pseudomonas tolaasii, biyolojik savaş, Pseudomonas fluorescens, P. putida, Cultivated mushroom (Agaricus bisporus), Bacterial Blotch, Pseudomonas tolaasii, biological control, Pseudomonas fluorescens, P. putida
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
V ÖZET KÜLTÜR MANTARINDA BAKTERİYEL BENEK (Pseudomonas tolaasii) HASTALIĞININ BİYOLOJİK KONTROLÜNDE ANTAGONİSTLERİN KRİTİK KONSANTRASYONLARININ SAPTANMASI ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA GEZEN, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Hatice ÖZAKTAN Şubat 2003, 86 sayfa Bakteriyel Benek (Pseudomonas tolaasii)) hastalığı kültür mantarı (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinin önemli sorunlarından birisidir.Bu çalışmada, 38 fluoeresent Pseudomonas izolatının, teksel ve kombinasyon halinde, kültür mantarında Bakteriyel Benek hastalığı etmeni P.tolaasif 'nin biyolojik kontrolündeki etkililikleri testlenmiştir. Yeni hasat edilmiş mantar şapkaları üzerine teksel olarak püskürtülen 12, 13, 37, 50, 51, 74, M4/2, M5/3 ve 39A no.lu fluoresent Pseudomonas izolatları mantar şapkalarında Bakteriyel Benek infeksiyonunu %70-100 oranında engellemeyi başarmıştır. Başarılı bulunan fluoresent Pseudomonas izolatları ndan hazırlanan süspansiyonlar eşit hacimde karıştırılarak P.tolaasi'ye in vivo etkileri açısından mantar şapkaları üzerinde testlenmiş ve 12+M5/3, 12+M4/2, 39A+M5/3, 39A+M4/2, M5/3+M4/2, 74+M4/2, 74+37, 50+12, 50+13 ve 50+39A gibi fluoresent Pseudomonas kombinasyonları,VI P. tolaasii'yi %100 oranında engellemeyi başaran en etkili antagonist kombinasyonları olmuştur. 12+M5/3, 12+M4/2, 39Â+M5/3, 39A+M4/2, M5/3+M4/2, 74+M4/2 ve 74+37 gibi fluoresent Pseudomonas kombinasyonları 1012 CFU/ml konsantrasyonda testlendiğinde, mantar şapkalarında P. tolaasii infeksiyonunu tamamen engellemiştir. Benzer şekilde, söz konusu fluoresent Pseudomonas kombinasyonları mantar şapkalarına 1011 CFU/ml konsantrasyonda uygulandığında, fluoresent Pseudomonas kombinasyonlarının Bakteriyel Benek gelişimini önleyici etkileri %16.37-63.34'e gerilemektedir. In vivo koşullarda Bakteriyel Benek etmeni P. tolaasii infeksiyonunu %70-100 oranında engellemeyi başaran fluoresent Pseudomonas izolatlarının in vitro etki mekanizmaları araştırılmıştır. 51 ve M4/2 no.lu fluoresent Pseudomonas izolatlarının etki mekanizmasından siderofor üretimi yoluyla Fe+3 için yarışmanın sorumlu olduğu saptanmıştır. Testlenen diğer fluoresent Pseudomonas izolatları (39A, M5/3, 13, 37, 74, 50, 12 no.lu izolatlar) P. tolaasii1 ye karşı herhangi bir inhibisyon zonu oluşturamamıştır. Bu nedenle, bu izolatların etki mekanizmasının yer için yarışmaya dayalı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE DETERMINATION OF CRITICAL CONCENTRATION OF ANTAGONISTIC BACTERIA FOR BIOLOGICAL CONTROL OF BACTERIAL BLOTCH DISEASE (Pseudomonas tolaasii) OF CULTIVATED MUSHROOM GEZEN, Meltem MSC in Plant Protection Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Hatice ÖZAKTAN Şubat 2003, 86 pages Bacterial Blotch disease caused by Pseudomonas tolaasii is the most serious problem of cultivated mushroom (Agaricus bisporus) growing. In this study, 38 fluorescent Pseudomonad strains were tested seperately and in combinations for biological control of Bacterial Blotch disease of cultivated mushroom caused by P.tolaasii. Fluorescent Pseudomonad strains such as 12, 13, 37, 50, 51, 74, M4/2, M5/3, and 39A, which were sprayed on freshly harvested mushroom caps decreased the disease severity of Bacterial Blotch by 70-100%. Out of nine fluorescent Pseudomonad strains inhibited the disease development more than 70% were tested in combinations for biological control of Bacterial Blotch disease of cultivated mushroom caused by P.tolaasii. Fluorescent Pseudomonad strain mixtures such as 12+M5/3, 12+M4/2, 39A+M5/3, 39A+M4/2, M5/3+M4/2, 74+M4/2, 74+37, 50+12, 50+13, and 50+39A completely suppressed the development of Bacterial Blotch caused by P.tolaasii on mushroom caps.VIII Some fluorescent Pseudomonad mixtures such as 12+M5/3, 12+M4/2, 39A+M5/3, 39A+M4/2, M5/3+M4/2, 74+M4/2 and 74+37, completely suppressed the development of Bacterial Blotch on mushroom caps when they tested at the concentration of 1012 CFU per ml. When these fluorescent Pseudomonad mixtures were applied at the concentration of 1011 CFU per ml on mushroom caps, the ability of the fluorescent Pseudomonad mixtures to inhibit the development of Bacterial Blotch disease decreased to 16.37-63.34 %. The modes of action of fluorescent Pseudomonads, inhibited the disease severity of P. tolaasii on mushroom caps by the rate of 70 to 100 %, was investigated under in vitro conditions. It was determined that the mode of action of fluorescent Pseudomonad strains 51 and M4/2 were responsible of competition for ferric ions (Fe3+) by producing siderophore. Other fluorescent Pseudomonad strains such as 39A, M5/3, 13, 37, 74, 50 and 12 couldn't any inhibition zones againts P. tolaasii. Therefore, it was thought that the mode of action of these fluorescent Pseudomonad satrains could be result of competition for space.