Çandarlı Körfezi'nde (Kuzey Ege denizi) zargana balığının (Belone belone L., 1761) biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on the biology of the garfish (Belone belone L., 1761) from Çandarlı Bay (Northern Aegean sea)
  1. Tez No: 134526
  2. Yazar: GÖKÇEN BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT TOĞULGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Çandarlı Körfezi, Zargana, Balık Biyolojisi, Aegean Sea, Candarli Bay, Garfish, Fish Biology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET ÇANDARLI KÖRFEZPNDE (KUZEY EGE DENİZİ) ZARGANA BALIĞININ (Belone belone L., 1761) BİYOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BİLGE Gökçen Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Melahat TOĞULGA Ocak 2003, 52 sayfa Bu çalışmada, Çandarlı Körfezi'nde Zargana balığının (Belone belone L.,1761) bazı biyolojik özellikleri tespit edilmiştir. Eylül 2001- Ağustos 2002 tarihleri arasında, küçük balıkçı teknelerinden çevirme ağlarıyla tesadüfi örnekleme yöntemi ile 410 adet birey elde edilmiştir. Populasyonun % 54.4'ü dişi, % 45.6'sı erkek birey olarak belirlenmiştir. Bireylerin I-V yaş grubu arasında dağılım gösterdiği saptanmıştır. Minimum, maksimum ve ortalama total boy sırasıyla, 26. 1 cm, 70. 1 cm ve 42.16 cm'dir. Minimum, maksimum ve ortalama ağırlık sırasıyla, 16.34 g, 423.48 g ve 95.11 g'dır. Total boy-ağırlık ilişkisi esas umarak hesaplanan boy ağırlık ilişkileri, W=0.0003*L3"3813, r= 0.97 olarak tespit edilmiştir. Von Bertalanffy büyüme parametreleri tüm bireyler için L = 86.64[l-e-°14908(t+312227)], r=0.9946 ve Wt=1069.n[l-t°l49m+3î7327)f3sn olarak hesaplanmıştır. Gonadosomatik indeks değerlerine göre üreme Ocak-Nisan sonu arasında yoğun olarak gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGETTONS ON THE BIOLOGY OF THE GARFISH (Belone belone L.,1761) FROM CANDARLI BAY (NORTHERN AEGEAN SEA) BİLGE, Gökçen MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Melahat TO?ULGA January 2003, 52 pages In this study, some biological features of garfish Belone belone L.,1761 were investigated from Candarli Bay. 410 specimens were captured by commercial fishery boats by nets between September 2001- August 2002. 54.4% of the population was determined as female and 45.6% was male. It is determined that -the samples of population distributed between I.-V. age groups. Minimal, maximal and mean total length were established as 26.1 cm, 70.1 cm and 42.16 cm, respectively. Minimal, maximal and mean weights were found as 16.34 g, 423.48 g and 95.11 g, respectively. The weight-length relationships and von Bertalanffy growth equations were calculated as W= 0.0003 *L33813, r= 0.97, Lt=86.649[l-e^14908(t+312227)], Wt=1069.78[l-e^)14908(t+312227>f-3813, respectively. According to the gonadosomatic index values the reproduction occurs especially from January to April.