Güvenlik amaçlı iris tanıma
Iris recognition for security purposes
  1. Tez No: 134562
  2. Yazar: OSMAN ŞİRVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne tanıma, iris tanıma, görüntü işleme, biyometrik kontrol sistemleri, yapay sinir ağı, öznitelik vektörü, Object recognition, iris recognition, image processing, biometrical control systems, artificial neural networks, feature vector
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET GÜVENLİK AMAÇLI İRİS TANIMA ŞİRVAN, Osman Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan TUNALI Temmuz 2003, 123 sayfa Bu tezin amacı; askeri tesislere giriş-çıkışlarda özel güvenlik olarak kişinin iris görüntüsüne bakılarak o kişinin çalışanlardan biri olup olmadığının tanınması, bir şekilde kimlik tespiti yapılmasıdır. Bu tezde öncelikle, iris tanıma konusuna altyapı oluşturan; nesne tanıma, iki boyutlu nesne tanıma, yapay sinir ağlan ve biyometrik kontrol sistemleri detaylı bir şekilde incelenmiş, hatanın geriye yayılması algoritması ve genelleştirilmiş delta kuralını kullanan çok katmanlı perceptron yapısındaki bir yapay sinir ağı modeli oluşturularak normal ve bozuk iris görüntülerinin tanınmasına yönelik bir güvenlik amaçlı iris tanıma sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem sayesinde; yapay sinir ağları ile iris tanıma yapılarak, iris veri tabanında yer alan kişilerin tanındığı, bu grubun dışmda olanların ise reddedilerek tanınmadığı şeklinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT IRIS RECOGNITION FOR SECURITY PURPOSES ŞİRVAN, Osman MSc in International Computing Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan TUNALI July 2003, 123 pages The aim of this thesis is to determine whether a person is an employee or not via person's iris image at the entrance to and exit from a military zone as a special security procedure, in other words, a kind of ID verification. This thesis starts with a detailed examination of object recognition, 2D object recognition, artificial neural networks, and biometrical control systems since these form the infrastructure in iris recognition system. Then, an iris recognition system for security purposes is implemented, in order to recognize normal and distorted (incomplete or noisy) iris images, by using an artificial neural network model in the form of Multi-Lever Perception using Back Propagation Algorithm and Generalized Delta Rule. The system already developed makes iris recognition via the artificial neural network and then recognizes people included in the iris database or rejects the unrecognized that are outside of the group thus achieving successful results.