Elmalarda hasat sonrası görülen Penicillium expansum ve Botrytis cinerea'nın biyolojik yollarla önlenmesi üzerinde araştırmalar
Researches on the biological control of postharvest diseases Penicillium expansum and Botrytis cinerea on apples
  1. Tez No: 134573
  2. Yazar: SERDAL TÜRKEKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: biyolojik savaş, elma, maya, PenicüliurÜ expansum, Botrytis cinerea, biological control, apple, yeasts, Penicillium expansum, Botrytis cinerea
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET ELMALARDA HASAT SONRASINDA GÖRÜLEN Penicillium expansion ve Botrytis cinerea'ran BİYOLOJİK YOLLARLA ÖNLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTTOMALAR TÜRKEKUL Serdal Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Figen YILDIZ Temmuz 2003, 60 sayfa Bu çalışmada, elmalarda hasat sonrası önemli ürün kayıplarına neden olan B. cinerea (kurşuni küf) ve P.expansum'a. (mavi küf) karşı meyve yüzeyinden izole edilen epifitik mayalarla biyolojik savaşım olanaklarının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, soğuk hava depolan ve elma bahçelerinden meyve örnekleri alınmış ve bunlardan yüzey yıkamasıyla epifitik mayalar izole edilmiştir. Elde edilen 133 maya izolatından 96'sı Golden Delicious ve Starlring elma çeşitlerinde testlenmiştir. Sıvı ortamda geliştirilen maya süspansiyonu (108 hücre/ml) yaralanmış meyvelere verildikten 2 saat sonra patojenlerle inokulasyon yapılmıştır. Meyveler nemli kaplar içerisinde +24 °C'de iklim odalarında 7-10 gün süreyle tutularak hastalık gelişimi izlenmiştir. İlk testler sonucunda başarılı bulunan 44 izolat daha fazla meyvede denenmiştir.Başanh bulunan 31/1/6 ve 31/2/4 numaralı maya izolatlan soğuk hava deposu (1±1°C) koşullarında denenmiştir. WWMH||İMİI^^^ı «?fiBS»n iki izolatın populasyon dinamiği 30 gün boyunca izlenmiştir. Toplam 96 izolattan 7'si P. expansum'a karşı G.delicious, 8'i Starking çeşidi elmalarda % 80 ve üzerinde başarılı olmuştur. B.cinerea'ya. karşı 96 İzolattan 8'i G.delicious, 13'ü Starking çeşidi elmalarda % 80 ve üzerinde basan göstermiştir. Her iki maya izolatının da populasyon dinamikleri iki gün sonra hafifçe artış göstermiş ve daha sonra aynı düzeyde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT RESEARCHES ON THE BIOLOGICAL CONTROL OF POSTHARVEST DISEASES PenidUmm expansum and Botrytis cinerea ON APPLES TÜRKEKUL, Serdal MSc, Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Figen YILDIZ July 2003, 61 pages In this study, it was aimed the biological control with epiphytic yeasts, isolated from fruit surface of B. cinerea (gray mold) and P. expansum (blue mold) causing important crop losses on apple. For this purpose, fruit samples were collected from apple orchard and cold storage rooms and yeast isolates were isolated washing fruit. Out of 133 yeast isolates, 96 isolates were tested on Golden delicious and Starking apple cultivars. Yeast suspension (108 cell/ml) growth on liquid medium was pipetted to wounds, after 2 hours the wound were inoculated with pathogens. After inoculation the fruit were put into moisturized plates and kept at +24 °C for 7-10 days. 44 yeast isolates selected from primary test were tested on large number of fruits. The yeast isolates found successful 31/1/6 and 31/1/4 were tested on cold storage room conditions (1±1 °C) against bothIV pathogens. At the same time the population dynamics were determined for 30 days. Totally, 7 of 96 yeast isolates were successful by 80% and more than against P. expansum on golden delicious cultivar and 8 of them on starking cultivar. 8 isolates were found successful by 80% against B.cinerea on golden delicious and 13 of them on starking cultivar. The population dynamics of both yeasts isolates was increased slightly after two days and than stayed the same levels.